2021. szeptember 16. csütörtök Edit

Hírek - Növény

Súlyos fertőzés pusztít a magyar erdőkben: óriási veszélyben vannak a fenyők

Egy gombafertőzés miatt ma már szinte mindegyik magyarországi feketefenyő beteg. Ugyanakkor 2010-ben a magyarországi feketefenyők csaknem fele még nem szenvedett semmiféle betegségben. A közismertebb erdeifenyők sincsenek túl jó állapotban, ennek a fajtának is már csak minden negyedik egyede egészséges.
 
 

Budapesten s az ország több más vidékén is gyakorlatilag búcsút inthetünk pár évtizeden belül a fenyőerdőknek, ha a jelenlegi tempóban folytatódik e tűlevelűek térvesztése - írja a HVG. A magyarországi fenyveseket bizonyos mértékig a globális felmelegedés áldozatainak is lehet tekinteni, hiszen pusztulásuk kifejezetten felgyorsult az utóbbi időben.

A karácsonyfaként is jól ismert luc-, ezüst-, erdei- és más fenyők negyedszázaddal ezelőtt még a 14 százalékát tették ki a honi erdőterületeknek, manapság viszont már csak alig az egytizedét. Az abszolút számok még többet mondanak. Az ezredforduló idején 2391 négyzetkilométer volt itthon összesen a fenyvesek borította domb- és hegyoldalak nagysága (ez durván egy Nógrád megyének megfelelő terület), azóta viszont több mint 500 négyzetkilométerrel (vagyis két Pilis hegységnyi térséggel) csökkent a tűlevelűek felségterülete az agrárstatisztikák szerint.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu