Súlyos gondok vannak a magyar földeken: ha nem jön óriási fordulat, nagy baj lesz

Súlyos gondok vannak a magyar földeken: ha nem jön óriási fordulat, nagy baj lesz

agrarszektor.hu
A közelmúlt esőzéseiből kifolyólag mostanra a Dunántúl nagyobb részén, valamint az Alföld déli és délnyugati területein enyhült, esetenként meg is szűnt az aszály. Magyarország északkeleti felén azonban folytatódik a szárazság, mivel itt elenyésző mennyiségű csapadék esett csak, ha esett egyáltalán. Ez azonban már nemcsak a tavaszi vetésű növényeket érinti egyre súlyosabban, hanem az őszieket is. A következő időszakban érkező csapadék eloszlására is az lesz a jellemző, hogy az ország délnyugati kétharmada ázik meg jobban, míg az északkeleti harmadra csak kevés eső jut.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A múlt hét közepe óta átvonult időjárási frontoknak köszönhetően a déli és délnyugati országrészben jelentős mennyiségű csapadék öntözte a földeket. Ebből következőleg a Dunántúl és az Alföld délnyugati, déli tájain május 25-e óta 20 mm fölötti csapadékmennyiség, sőt, a délnyugati határszélen egyenesen 50-65 mm esett - írta meg a met.hu. Noha ezáltal a csapadékhiány jelentősen enyhült ezeken a tájakon, de sajnos a május 25-én hulló csapadékot nagyméretű jég és viharos szél is kísérte, ami jelentős károkat okozott a földeken. A portál szerint még két nappal később is voltak heves zivatarok a térségben, de hétvégére inkább a csendesebb esők, záporok váltak jellemzővé. Ennek a nagyobb mennyiségű csapadéknak köszönhetően a talajok felszín közeli része alaposan átnedvesedett ezeken a tájakon, mi több, a nedvességből a középső talajrétegekbe is jutott.

Ezzel szemben az északi országrészben csak 25-én és 29-én volt némi csapadék, ami a legtöbb helyen az 5 mm-t sem érte el, míg a Tiszántúl északi felén, a Bodrogköz és a Zempléni hegység térségében alig néhány tized milliméternyi csapadék esett, ha esett egyáltalán egyáltalán. A met.hu értékelése szerint ezeknek a területeknek a nagy részén az egész május igen száraz volt, az elmúlt 30 nap csapadékösszege 50 mm-t meghaladó hiányt mutat az ilyenkor szokásos mennyiséghez képest. A talajok felső és középső rétege is kritikusan száraz a Budapest-Szolnok-Békéscsaba vonaltól északkeletre, valamint Pápa térségében is. A talajok felső 0,5 méteres rétegének nedvességtartalma a növények számára hasznosítható víztartalom arányában a nagy területen a 30%-ot sem éri el.

A portál emlékeztetett, hogy a hőmérséklet a múlt hét közepén még az ilyenkor szokásosnál is melegebben alakult, 25-30 fok közötti maximumokkal, majd egy 27-én este érkezett hidegfront mögött erősen lehűlt az idő. Vasárnap, május 29-én borongós, esős idő volt, 13-18 fok közötti hőmérséklettel.

Ami a szántóföldi növényeket illeti, a met.hu elemzése szerint az őszi árpa egyre többfelé elvirágzik már, és a szemfejlődés fenológiai fázisában van, míg az őszi búza virágzik, a repcében pedig már a magok képződnek, illetve növekednek a becőkben. Mivel ezeknek a növényeknek eléggé nagy a vízigénye ebben a fejlődési szakaszban, az ország északkeleti részein már a talaj mélyebb rétegeiből sem tudnak elégendő nedvességet felszívni. A portál szerint az egyelőre még viszonylag kis mélységben gyökerező napraforgó- és kukoricaállományok a Dunántúlon és az Alföld déli részén most többfelé kaptak esőt, ahol azonban 5 mm-nyi csapadék sem hullott az elmúlt napokban, ott a poros talajban alig jutnak nedvességhez, és nehezen fejlődnek. Az ország legfontosabb mézelő növénye, az akác pedig már dandárvirágzásban van Miskolc térségében. És bár sok a virág, az időjárás azonban nem optimális - írta a met.hu.

A portál figyelmeztetett rá, hogy a héten változékony, de gyakran napos időre van kilátás a hét közepéig egyre emelkedő hőmérsékletekkel. A következő időszakban is frontok sorozata alakítja az ország időjárását, melyekhez kötődően többször is várható, csapadék, főként zápor. A met.hu kiemelte, hogy kedd hajnalig többfelé valószínű gyenge eső, majd kedden száraz időre lehet számítani napközben, és csak szerda hajnalban lesz várható ismét többfelé eső, zápor, akár zivatar. Csütörtökön a Dunántúlon több helyen, ám a keleti országrészben péntek reggelig csak elszórtan lehetnek záporok - emelte ki a portál, hozzátéve, hogy a várható csapadék területi eloszlását illetően ismét az lesz a jellemző, hogy a Dunántúl és az Alföld délnyugati részében valószínű a nagyobb mennyiség, az ország északkeleti harmadában pedig megint csak kevesebb fog esni. A záporok ellenére az ország nagy részén péntek estig további nedvességvesztés jellemzi majd a talajokat. A hőmérséklet napról napra emelkedik a hét közepéig, és csütörtöktől már ismét 25-30 fok közötti maximum értékek lesznek a jellemzők.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02