2022. június 28. kedd Levente, Irén

Hírek - Növény

Súlyos kijelentést tett Nagy István: nagy lépésre készül a magyar kormány

Nagy István agrárminiszter tájékoztatása szerint olyan megoldáson, illetve szárazföldi folyosó kialakításán dolgozik a kormány, amellyel utat tudnak nyitni az ukrán mezőgazdasági terményeknek, amit jelenleg az orosz blokád miatt nem lehet kihozni az országból. A tárcavezető azt is elmondta, a korábban meghozott rendelettel nem a magyar gabonakivitel korlátozása volt a céljuk, hanem a folyamatos készletnyilvántartás biztosítása, ezért nem éltek még elővásárlási jogukkal.
 
 
A kormány eddig nem élt az elővásárlási jogával az exportra szánt gabonafélék esetében, az intézkedés célja ugyanis nem a kivitel megtiltása volt, hanem a folyamatos készletnyilvántartás biztosítása

 - nyilatkozta Nagy István agrárminiszter az RTL Híradónak

Az Agrárminisztérium legutóbb április végén hosszabbította meg két hónappal a gabona-, olajos- és fehérjenövény kiviteli bejelentési kötelezettséget. Bár a március elején bevezetett intézkedést a kormány úgy kommunikálta, hogy „minden gabonakivitelt megtiltottak” az orosz-ukrán háború miatt, valójában egyáltalán nem állt le az export.

Nagy István beszélt arról is, hogy az ukrajnai háború hatása Magyarországon nem a készlethiányban, hanem az emelkedő árakban érezhető. Mint mondta, vészhelyzet van, hiszen Ukrajnában csökkent a vetésterület és a termésmennyiség egyaránt, ezért a magyar kormány azon dolgozik, hogy szárazföldi szállítási folyosót nyisson az ukrán mezőgazdasági terményeknek szerte a világba.

Oroszország és Ukrajna adják a világ búzatermelésének harmadát, ám az oroszok korlátozzák saját exportjukat, és tengeri blokáddal akadályozzák, hogy az ukránok saját kikötőikből elszállítsák a náluk megtermelt búzát. Mindez könnyen okozhat éhínséget a szállítmányaiktól függő országokban.

Címlapkép forrása: MTI/Czeglédi Zsolt

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben