Súlyos kijelentetést tett Bige László: meglepő dolgokra derült fény

Súlyos kijelentetést tett Bige László: meglepő dolgokra derült fény

agrarszektor.hu
Bige László, a Nitrogénművek Zrt. vezérigazgatója az ATV Egyenes beszéd című műsorában beszélt arról, hogy szerinte a mostani kétszeresére emelkedhet a gabona ára, de jelenleg elképesztően magasak az árak a műtrágyapiacon is. A műtrágyakirály úgy látja a magyar termelők nem szerezték be időben a megfelelő mennyiségű műtrágyát, ezért most azt tanácsolja a termelőknek, hogy a lehető legtöbb műtrágyát használják fel, és vegyék meg az összes importot.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Ahogy az Agrárszektor is megírta, a Nitrogénművek Zrt. néhány napja jelentett be, hogy átmenetileg leállítja az ammónia termelését. Bige László most elmondta, ennek az oka az, hogy a gyártáshoz szükséges földgáz ára nagyon volatilis, egy napon belül 100-250 euró között mozogtak az árak, és ezt, ők mint végfelhasználók nem tudják lekövetni - írja a Telex.

Nagyon óvatosak vagyunk, ellenséges környezetben élünk és dolgozunk. Ha olyan terméket gyártunk, amit nem fogunk tudni eladni, azt nem gyártjuk

 - mondta Bige László. Kiemelte, 60 ezer tonna műtrágyájuk volt raktárkészleten, amiről azt gondolták, hogy sokáig kitart, de egy hét alatt szinte a teljes mennyiséget eladták, és már csak néhány ezer tonna van, amit a hazai piacra tartogatnak. A Nitrogénművek többek között Németországba, Szerbiába, Romániába, Horvátországba és Ausztriába szállított ki pétisó típusú műtrágyát 870-890 eurós áron, ami minden korábbinál magasabb árszintet jelent. A vezérigazgató úgy látja, ezek a magas árak az élelmiszerárakban is meg fognak jelenni, így a boltokban is drasztikus drágulásra kell készülni. 

Bige László úgy gondolja, a magyar termelők nem szereztek be időben elég műtrágyát, miközben csak most jön majd a kukorica és a napraforgó vetése. Emiatt most körülbelül másfél millió hektárra kéne műtrágyát kijuttatni, de ennek a mennyiségnek csak egy része van meg a termelőknél. A műtrágyakirály most azt tanácsolja a termelőknek, hogy a lehető legtöbb műtrágyát használják fel, és vegyék meg az összes importot, mert ha még csak egy hónapig tart az orosz-ukrán háború, a mostani kétszeresére emelkedhet a gabona ára, hiszen az ukrán területeken nem biztos, hogy vetnek majd gabonát.

Ha a gáz ára nem fog tartósan 100 euró alá menni - ez a mindenkori ár négyszerese -, beláthatatlan következmények lesznek. Az Európai Unió Oroszországgal szemben hozott szankciói viszont ezt nem teszik lehetővé. Gyakorlatilag nincs honnan vásárolni földgázt, marad az orosz forrás, de ők is kevesebbet fognak szállítani. Nem fogjuk tudni feltölteni a gáztározókat, így a nyári műtrágya ára is nagyon magasan lesz.

Címlapkép forrása: MTI Fotó: Balázs Attila

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?