2020. január 19. vasárnap Sára, Márió

Hírek - Növény

Súlyos veszedelemmel néznek farkasszemet a hazai szőlőtermelők

Az elmúlt tíz év legnehezebb növényvédelmi feladata várt idén a szőlőtermelőkre Magyarországon. Az enyhe tél és korai tavaszodás miatt ugyanis rendkívüli mértékben elszaporodtak a szőlőre súlyos csapást jelentő kórokozók és kártevők.
 
 

A kifejezetten enyhe, rövid tél, a sokéves átlagnál jelentősen 3-4 fokkal melegebb évkezdet kedvezett a kórokozók és kártevők zavartalan telelésének, hangzott el a Syngenta szakmai rendezvényein, amelyet a vállalat szőlészek, borászok számára szervezett az ország csaknem összes borvidékén.

Idén szokatlanul korán, már március végétől fakadt a szőlő, majd továbbra is gyorsan, dinamikusan fejlődött. Május végén megindult a virágzás, majd június végétől a zsendülés is – mondta Nádudvari Éva, a Syngenta termékmenedzsere. Fakadás előtt az ékköves faaraszoló kártétele okozott nagy riadalmat, több helyen védekeztek is ellene. A legnagyobb gondot a súlyos lisztharmatjárvány okozta. Alig fakadt ki a szőlő, máris megjelent a lisztharmat primer tünete. A tömeges aszkospóraszóródás Egerben április végén történt, hét nappal később már sporuláltak az első telepek. Nem sokkal később találtuk meg az aszkospórás fertőzés első tüneteit Szekszárdon is.

Ilyen korai tünetészlelés még nem volt, hangsúlyozta a szakember. A rendkívül korai megjelenés és a nagy primertünet gyakoriság súlyos korai lisztharmat járványveszélyt jelzett. Sokan nem vették elég komolyan a vészjelzéseket, későn, csak a bogyófertőzések észlelése után kezdtek kapkodva védekezni, ez természetesen nem vezetett kielégítő eredményre.

A kórokozók közül megjelent a peronoszpóra is, de eddig járványhelyzet nem alakult ki. A szőlő aranysárgaság fitoplazma veszélyes vektora - az amerikai szőlőkabóca - általánosan, gyakorlatilag minden ültetvényben megtalálható volt.

A fentiekben elemzett időjárási és fertőzési viszonyok között, különösen a lisztharmat agresszív indulása miatt szokatlanul korán kellett az intenzív védekezéseket elkezdeni.A szokatlanul csapadékos július és augusztus okán indokolttá vált a szürkerothadás elleni intenzív védekezés is a borvidékek nagy részén.

A szőlőtermesztésben jelenleg a művelt borvidéki szőlőterület nagysága 64 ezer hektár. 2013-ban szüretelt szőlő mennyisége 390 ezer tonna volt. A Magyarországon szőlőter-mesztéssel foglalkozók száma megközelíti a 60 ezret.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu