Súlyos vízválság fenyeget: azonnali lépésekre van szükség

Súlyos vízválság fenyeget: azonnali lépésekre van szükség

agrarszektor.hu
Akkor tudjuk megoldani a vízválságot, és biztonságos világot teremteni az emberiségnek, ha innovációkba kezdünk, és nem csak beszélünk a problémákról - hangsúlyozta Matthias Berninger, a Bayer "Public Affairs, Science & Sustainability" területekért felelős alelnöke a Planet Budapest 2021 egyik kerekasztal beszélgetése során. A vállalat elkötelezett a fenntartható megoldások iránt, a közelmúltban stratégiai megállapodást kötöttek a Microsofttal a digitális mezőgazdasági megoldások fejlesztéséért, és bejelentették, hogy 100 millió eurót kívánnak beruházni, hogy továbbra is segítsék a fenntartható innovációt, egészségügyi termékeink gyártását és fogyasztást - tudhattuk meg a Bayer közleményéből.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Planet Budapest 2021 konferencián egy kerekasztal-beszélgetés során kijelentette, hogy az emberiség a glasgow-i COP26 után elérkezett egy paradigmaváltáshoz, hiszen az emberek felismerték, hogy a klímaváltozás első hatásait a "vízen, mint természeti erőforráson" keresztül láthatják. A szakember hozzátette, hogy a vízzel kapcsolatos párbeszédek egyik legnagyobb kihívása az, hogy bár a problémákról sokan és sokat beszéltek már, a megoldásokról viszont annál kevesebb szó esik.

Ez a szemléletváltás egy komoly lehetőség előttünk arra, hogy összekössük a kritikus pontokat és nagyobb hangsúlyt helyezzünk a megoldásokra a beszélgetéseinkben. Születésem óta megduplázódott a világ lakossága, de a termőföld mérete, amelyre ahhoz van szükségünk, hogy elegendő élelmiszert termeljünk, nem duplázódott meg. Megoldhatjuk a vízválságot, és biztonságos életteret teremthetünk az emberiségnek, ha nemcsak beszélünk a problémákról, hanem elkezdjük napi szinten alkalmazni a rendelkezésre álló innovációs megoldásokat

- összegzett Matthias Berninger a beszélgetés során, kiemelve, hogy ő azért optimista a jövőt illetően.

A Bayer alelnöke kifejezte aggodalmait az élelmiszer-biztonság kapcsán is, megemlítve, hogy az emberiség nem is veszi észre, milyen nehéz helyzetben vannak az élelmiszerellátási rendszerek a klímaválság miatt. Ahogy Matthias Berninger forgalmazott, ha sikerül is 1,5 Celsius-fokban limitálni a globális hőmérséklet-emelkedést az évszázad végére, ami egyébként mindig is ambiciózus cél volt, az emberiség akkor is elveszíti a termés 5-10%-át. A Glasgow-ban született döntésekkel viszont a világ egy olyan úton indult el, amelynek a végén a termés 25%-át is elveszítheti. A szakember szerint ez egy igen égető kérdés, igazi kihívás, és teljesen más módon kell megközelíteni a dolgot, mint ahogy ma teszi ezt az emberiség.

A Bayer jelentősen hozzájárul a széndioxid-kibocsátás csökkentéséhez, valamint a széndioxid légkörből történő kivonásához. A vállalat 2019-ben több intézkedést vezetett be, ezek közül egy, hogy pénzügyi lehetőségeikhez, befektetéseikhez társadalmi és környezeti teljesítménymutatókat rendeltek, mert felismerték, hogy olyan mutatókat kell felállítani, amelyek azonnali cselekvésre ösztönözik a céget. A Bayer a fenntarthatósági kezdeményezéseket világszerte fontosnak tartja és támogatja, ennek egyik eredményeként a közelmúltban együttműködési megállapodást írt alá a Microsofttal a digitális mezőgazdaság támogatására, amint arról az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Bayer szintén idén jelentette be, hogy globális" Carbon Initiative" elnevezésű kezdeményezését Európában is bevezeti. A program célja az élelmiszer értéklánc széndioxid-mentesítése a termelőkre fókuszálva, egy rugalmasabb és fenntarthatóbb élelmiszerrendszer létrehozása érdekében. A kezdeményezés összeköti a termelőket az élelmiszer értéklánc egyéb szereplőivel, ezáltal olyan jutalmazási struktúrákat ismerhetnek meg, amelyek nemcsak a legújabb széndioxid-kibocsátás csökkentésre vonatkozó gyakorlatokat valósítják meg, de az Európai Bizottság Green Deal céljaihoz is hozzájárulnak.

Az új Európai Dekarbonizációs Program elismeri és felismeri a termelők és termőföldjeik szerepét abban, hogy tartós, pozitív környezeti hatásokat generáljunk - nem beszélve arról, hogy mindez része a Bayer fenntarthatósági vállalásainak is, aminek célja a termőföldek üvegházhatású gáz kibocsájtásának (GHG) 30%-kal való csökkentése 2030-ra a Bayer termékek és megoldások használatával. December elején a Bayer azt is bejelentette, hogy a vállalat 100 millió eurót fektet további fenntartható innovációkba, így egészségügyi termékeik gyártásába és elérhetőségének növelésébe is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13