Számítógéppel segíti a kormány a gazdákat

agrarszektor.hu
Indul a GAZDANet program, szeptemberben a kistermelők 3,3 milliárd forint értékben pályázhatnak számítógépekre. A támogatás mértéke az elszámolható kiadások 40 százaléka, fiatal gazdák esetében 50 százalék.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Indul a GAZDANet program, 3,3 milliárd forint értékben pályázhatnak a kistermelők szeptember 1. és 30. között a munkájukat, gazdálkodásukat segítő számítógépre, jelentette be V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára szerdán egy budapesti sajtótájékoztatón. Egy jelentkező maximum 90 ezer forint támogatást kaphat.

Az előzetes számítások szerint 35 ezer gazda élhet a szóban forgó lehetőséggel. A támogatás mértéke az elszámolható kiadások 40 százaléka, fiatal - azaz 40 év alatti - gazdák esetében 50 százalék. A pályázatot a 0-4 EUME (Európai Mértékegység - a gazdaság ökonómiai méretét az üzem potenciális jövedelemtermelő kapacitása alapján meghatározó uniós mérőszám) gazdaságméretű kistermelőknek írják ki.

A pályázaton nyertes gazdálkodók legkésőbb ez év december 15-ig megkapják a támogatási határozatokat. A gazdáknak a megvásárolt számítógépet 5 évig üzemeltetniük kell. A gazdálkodókat nemcsak a számítógép megvételének lehetőségével, hanem a működtetést segítő szolgáltatási csomaggal is támogatják.

Vályi-Nagy Vilmos (Nemzeti Fejlesztési Minisztérium), a kormányzati informatikáért felelős helyettes államtitkár elmondta, hogy a számítógépek működését úgynevezett nyílt forráskódú programokra alapozzák, a működtetéshez pedig öt évig biztosítják az ingyenes háttértámogatást. A helyettes államtitkár szerint a GAZDANet program elindítása növeli majd Magyarországon a digitális írástudók számát. Ezzel a képességgel most az emberek mintegy fele rendelkezik, tette hozzá Vályi. A GAZDANet program számítógépeit közbeszerzési eljárás keretében veszik majd meg.

Az igényelt gépeket a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet (NAKVI) munkatársai legkésőbb 2013. március 31-ig adják át a nyertes pályázóknak. A GAZDANet programban résztvevő gazdálkodókat egy honlap is segíti az eligazodásban: www.gazdanet.eu.

(forrás: Vidékfejlesztési Minisztréium sajtóirodáj)

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?