2019. szeptember 18. szerda Diána

Hírek - Növény

Szigorúbban ellenőrzik a magyar turistákat: vége a veszélyes kártevők behurcolásának

2019. december 14-én lép életbe az Európai Unió tagállamai által korábban elfogadott növény-egészségügyi alaprendelet. A rendelet megalkotására azért került sor, hogy a külföldi utazásokról hazatérők által hazahozott növények, növényi termékek és az ezeken megtalálható esetleges nem-honos növénykárosítók által okozott természeti és gazdasági károkat vissza tudják szorítani.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Már egyetlen, déli vagy egzotikus országból hozott, vásárolt vagy szedett növényen, illetve gyümölcsön is olyan károkozók lehetnek, amelyek komoly gazdasági és természeti károkat okozhatnak, figyelmeztet a NÉBIH. Erre remek példa a Xylella fastidiosa baktérium, amelynek alfajai rendkívül széles gazdanövénykörrel rendelkeznek, és amelyek veszélyeztetheti a szőlőt, több gyümölcsfajtát, valamint fűszer- és dísznövényeket is. Hogy a példánál maradjunk, egyetlen Xylella fastidiosa által megfertőzött növényhajtás vagy termés hazahozatala és elültetése is egy nagyobb léptékű fertőzés kialakulásához vezethet.

Vannak olyan növények, amelyeket már jelenleg is tilos behozni az Európai Unión kívüli országokból, ilyen például a vetőburgonya, a szőlőoltványok és a leveles citrom. Mások behozatala előzetes növényegészségügyi vizsgálathoz kötött, amelyet a származási ország illetékes hatóságának kell elvégeznie, és amelyről igazoló dokumentumot, úgynevezett növényegészségügyi bizonyítványt kell kiállítania. Csak ilyen dokumentum birtokában, illetve a betegségekre, károsítóra utaló vizuális tünetek hiányában lehet behozni az Unióba a növényeket, növényi termékeket.

A 2019. december 14-től alkalmazandó növény-egészségügyi alaprendelet szabályozása szerint kötelező lesz a külföldi utazásról hazatérők útipoggyászászának ellenőrzése is, valamint az eddigiekhez képest szigorúbban kell eljárni a kis, vagyis fogyasztási mennyiségben behozott növények, növényi termékek kapcsán. Az új szabályozás értelmében bizonyos növények esetében már egyetlen termés behozatalához is növényegészségügyi bizonyítványra lesz szükség a harmadik országok és az Európai Unió tagállamai viszonylatában.

Hogy a szabályozás mely növényeket érinti, arról külön jogszabály fog rendelkezni, amely várhatóan novemberben vagy decemberben jelenik meg. Az Európai Unión belülre nem fognak vonatkozni ezek az előírások, de a kockázatok csökkentése érdekében jobb, ha sem az Európai Unión belüli, sem azon kívüli utazásainkról nem hozunk haza magunkkal növényeket, növényi termékeket.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu