Szója: ha annyira megcsúszott a vetéssel, mint az amerikai farmerek, akkor sincs minden veszve!

agrarszektor.hu
Hitte volna, hogy csak június végére lesz elvetve az amerikai szója? Márpedig ez a helyzet az USA-ban, aminek komoly világpiaci hatása is lesz. A későn vetett állományoktól ugyanis 25 százalékkal kevesebb termés várható. Vagy mégsem? Egy ottani szakértő tanácsai alapján minimálisra csökkenthető a termésveszteség.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Szójából még a tervezett terület 23 százalékát nem vetették el az amerikai farmerek, derül ki a framprogresss.com egyik június 17-i írásából. Június 10-én még csak 60 százalékos készültségi szinten álltak a farmerek, ami igencsak elmaradt a tavaly ilyenkori 96 százalékos készültségtől.  Az ötéves átlag egyébként 93 százalék ebben az időpontban, vagyis az Egyesült Államokban gyakran megesik, hogy a farmerek belecsúsznak a szójavetéssel a júniusba. A lemaradás szokatlan mértékét jól érzékelteti az alábbi grafikon. A mostani a valaha mért harmadik leglassabb szójavetési tempó Amerikában, aminek az oka a tavaszi extrém csapadékos és áradásokkal járó időjárás volt.

A szójatermesztés fontos régiójában Indiana 64, Michigan 53 és Ohio százalékban végzett a vetéssel. A szójavetések mindössze 55 százaléka kelt ki mostanáig, míg tavaly ilyenkor ez a szám 89 százalék volt, az ötéves átlag pedig 84 százalék.

A Missouri Extension Egyetem egyik szakértője  szerint a június harmadik hetében elvetett szójababtól 25 százalékkal kisebb termés várható, mint a május elején vetett állományoktól. Ennek oka, hogy szemtelítődés idején egyre rövidebb nappalokkal "találkozik" a növény. Csökken az az időszak, ami a szemek táplálására fordítható, és a megfigyelések szerint még a növény szára is vékonykább, az ízközök száma pedig kevesebb lesz. Ezzel együtt a szakember nem javasolja a rövidebb tenyészidejű fajtákra váltást. Az egyetem szójaspecialistája saját szabadföldi kísérleteiben arra jutott, hogy a keskenyebb sortávú ültetvényekben a késői vetések sokkal jobban fejlődnek.

Triplagabona sortávon 14 százaklékkal nagyobb hozamot produkáltak a június harmadik hetében elvetett táblák, mint azok, amelyeket 76 centire vetettek.
 

A sortávolság szűkítésén túl a vetőmagnorma megemelése is erősen ajánlott a szakember szerint, legalább 150 ezer tőre hektáronként. Szerinte ezt akár gabonavetőgéppel is megtehetjük, de nagyon ügyeljünk közben a vetés mélységére és a talaj zárására. Arra is figyelmeztetett, hogy idén meglehetősen nedves a talaj a vetéshez, így a munkagépek könnyen a tömörödését okozhatják. Ezt lehetőleg kerülni kell, érdemes inkább még egy-két napot várni a száradására. A kikelt növények megerősödését is minden erővel segíteni kell: a gyökérzetet erősíteni kell (foszfor) és a szóját a betegségektől megvédeni (gombaölő szeres kezelés).

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13