2019. április 22. hétfő Csilla, Noémi

Hírek - Növény

Szőlősgazdák figyelem: ezer apró módosítás egyetlen jogszabályban

Az agrárminiszter 19/2018. (VII. 27.) AM rendelete egyik apropója az idei korai szüret lehetett, de fontos módosítások vannak benne a szőlő-szerkezetátalakítási tervek végrehajtásával kapcsolatban is. Találunk benne kitételt a mobilpalackozókról, a saját fogyasztási célra szánt borról és kötelező lepárlásról is.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

A rendelet már készül arra a helyzetre, hogy 2018-ban egyes szőlőfajták érése a rendkívüli időjárási viszonyok miatt sokkal gyorsabban következik be, ezért a szüret 2018. július 15-e és 31-e között megkezdődik. Erre az esetre a  szüret időpontjának 2018. augusztus 1-jét kell tekinteni (ugyanis ez az új borpiaci év első napja). A rendelet utal az 1308/2013/EU európai parlamenti és tanácsi rendeletre, amely alapján a rendkívül kedvezőtlen időjárású években a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa kérelmére a miniszter engedélyezheti a szőlőmust, illetve a még erjedésben levő újbor alkoholtartalmának további 0,5 térfogatszázalékkal történő kiegészítését. A miniszter a kérelmet 15 napon belül elbírálja, és döntését közzéteszi a Hivatalos Értesítőben, valamint erről tájékoztatja az Európai Bizottságot is.

Két héttel hamarabb kezdődik a szüret

A borászati üzemek működésének engedélyezéséről is olvashatunk módosításokat. Definiálják benne például a mobilpalackozót, illetve felsorolják, hogy a borászati hatóság milyen tevékenységeket engedélyezhet. Természetesen a mobilpalackozókra is alkalmazni kell az élelmiszer-higiéniáról szóló 2004. április 29-i 852/2004/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet előírásait. A rendelet lehetőséget ad arra, hogy a borászati üzemben saját fogyasztási célra félretett, adómentes bort is tároljon a borász. Ennek feltétele, hogy ezt egyértelműen jelölje a tárolóedényen, és a készlet fogyását nyilvántartsa. A jogszabály kiköti, hogy annak, aki személyesen és saját birtokán 1000 hektoliter vagy azt meghaladó mennyiségben állít elő bort, az 1000 hektolitert meghaladó részhez kapcsolódóan keletkező borseprőt kötelezően le kell párolnia/pároltatnia.  Az első lepárlást annak megkezdése előtt legalább 8 nappal írásban be kell jelenteni az illetékes borászati hatáskörben eljáró járási hivatal részére.

A szőlőültetvények szerkezetátalakításához  fűződő támogatással kapcsolatban a rendelet kifejti, hogy ez a tevékenység  magában foglalja az ültetést, továbbá a teljes körű támberendezés létesítését is. Ha a fajtaváltás átoltással történik, akkor a támberendezés létesítése választható tevékenység, de ha a támogatás igénylésekor mégis ezt vállalta a pályázó, akkor nem tekintenek el tőle. A tevékenységet egy vagy két borpiaci év alatt lehet megvalósítani. Ha két egymást követő borpiaci évben vállaltuk a teljesítést, akkor az első borpiaci évben csak az ültetésre, illetve átoltásra kerülhet sor. A második borpiaci évben kell megvalósítani a támberendezés létesítését, valamint az előző évben nem megeredt vagy elpusztult tövek pótlását.

Figyelem, az ültetvény áttelepítése csak akkor támogatható, ha az egyéni terv benyújtásakor a régi ültetvény kivágása még nem történt meg. Ezt az egyéni terv benyújtását követően a helyszínen ellenőrzik!

A kivágás költségei magukban foglalják a régi szőlőtőkék eltávolítását, elszállítását, valamint a támberendezés bontását és elszállítását az ültetés művelet megkezdése előtt. A jóváhagyott egyéni terv kizárólag egy alkalommal módosítható, és ezt be kell jelenteni a Kincstárnak. Nem kell bejelenteni a módosulást, ha az csak a sor- és tőtávolság 10%-nál kisebb mértékű változásával jár, és az eltérésből adódó hektáronkénti tőszámmódosulás nem eredményezi az egyéni tervben jóváhagyott hektáronkénti költségátalányt, valamint a pályázatban megcélzott pontjainkat.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  Nyugat-magyarországi Agrárfórum

  Az agrárium legaktuálisabb témái

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu