2021. január 17. vasárnap Antal, Antónia

Hírek - Növény

Szűk esztendő jött – Aggasztóan kevés búzát arathatunk

Akár 10-20 százalékkal kevesebb gabona terem idén a szélsőséges időjárás okozta károk miatt, így mintegy 4 millió tonna búzára lehet számítani a tavalyi 4,9 millió tonna után. A tavaszi-nyári károk összesen 100 ezer hektár szántóterületet érintettek.
 
 

Búzából nagyjából 900 ezer tonnával terem kevesebb ezen a nyáron, de az ország kenyérgabona-ellátására, vetőmagra, exportra, illetve takarmányozásra megfelelő mennyiség áll rendelkezésre – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az M1 csatornán. Mérleget csupán aratás után lehet vonni, de kenyérgabonából 4 millió tonnás termés várható idén.

A tavaszi-nyári károk országosan mintegy 100 ezer hektár területet érintettek, a kárigényt a kárenyhítési rendszer kezelni tudja – közölte a szakminiszter. Ezt gyakorlatilag valamennyi kárra, például aszályra, jégesőre, viharkárra, belvíz- vagy árvízkárra igénybe lehet venni, ha 30 százalékos vagy ennél nagyobb volt a terméskiesés. A rendszer több éve működik, 27 milliárd forintos keretösszeg áll rendelkezésre, ami döntően a rendszerbe belépett termelők befizetésén alapul, az állam pedig kiegészíti.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu