2021. március 7. vasárnap Tamás

Hírek - Növény

Szupernövények lepték el a közterületeket Magyarországon: ezért ilyen népszerűek

A madárbirsfélék cserjéi fogják fel a legjobban a légszennyezést a nagy közúti forgalmú térségekben, míg más növények jelentős szerepet játszhatnak az épületek hűtésében, az áradások mérséklésében - állapították meg brit botanikusok. Ilyen cserjék már Magyarországon is találhatók a járdaszigeteknél, a Nagykörútra viszont nem lennének jók, mert a napfény miatt fákat kellene kivágni miattuk.
 
 

A Királyi Kertészeti Társaság (RHS) kutatói a sövények hatékonyságát vizsgálták a légszennyezés elnyelésében, összehasonlítva különböző cserjéket, köztük a madárbirsféléket, a galagonyát és az óriástuját. A nagy forgalmú utak mentén a vaskos levelű madárbirs (Cotoneaster franchetii) volt az a faj, amely más fajokhoz képest 20%-kal hatékonyabban szívta magába a légszennyezést – mutatták ki a szakemberek. Egy kevésbé forgalmas utcán azonban nem találtak ilyen különbséget.

A városok nagy forgalmú főútvonalain azt találtuk hogy a sűrűbb lombozatú, érdesebb és bolyhosabb levelű fajok, köztük a madárbirsfélék a leghatékonyabbak

– idézte Tijana Blanusát, a kutatás vezetőjét a The Guardian brit napilap honlapja.

A kutatás vezetője beszélt arról is, hogy már tudjuá, hogy hét nap alatt egy 1 méter széles, jól ápolt, sűrű bokor annyi szennyezőanyagot nyel el, mint amennyit egy gépkocsi 800 kilométert haladva kibocsát. Ezért a madárbirs ideális növény a forgalmas, légszennyező utak mentén, míg más térségekben a fajok vegyítése javasolt – magyarázta Tijana Blanusa.

Alistair Griffiths professzor, az RHS tudományos igazgatója elmondta, hogy folyamatosan azonosítanak új szupernövényeket páratlan tulajdonságokkal, amelyek más fajokkal kombinálva még hasznosabbak, miközben a mindennapos élőhelyet biztosítják a vadvilág számára. A professzor példaként elmondta, hogy rájöttek, a vadborostyán falra futtatva kiválóan hűti az épületeket, a galagonya és a fagyal segít az intenzív nyári esőzések hatásainak enyhítésében és csökkenti a helyi áradásokat.

A Telex megkérdezte a témában Bardóczi Sándort, Budapest főtájépítészét, aki elmondta, hogy Magyarországon a közterületeken elég gyakori a járdaszigetekben a Cotoneaster horizontalis és a Cotoneaster dammeri „Skogholm”. Mindkettő hálás növénynek számít, ami sokat kibír és a kúszó, fekvő jellege miatt a közlekedési látóháromszögekbe is belefér. A Nagykörútra például viszont nem alkalmas, mert a napos fekvést szereti, és a körúti fákat emiatt nem szeretnék kivágni.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub

  Óriási pénzeső jön a magyar agráriumban - Mi vár a gazdákra 2021-től?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu