2021. február 26. péntek Edina

Hírek - Növény

Takarmányfehérje program a GMO-k kiváltására

Nemzeti takarmányfehérje programon dolgozik a Földművelésügy Minisztérium (FM), amelynek célja az import GMO-s takarmány kiváltása. Jelenleg Magyarországon csaknem 70 ezer hektáron termelnek GMO-mentes szóját, a 2016-os termésmennyiség 181 ezer tonna volt, ám ennek túlnyomó része a külhoni piacokra vándorol a magasabb felvásárlási ár miatt.
 
 

A vásárlók többsége Magyarországon is elutasítja a GMO-s élelmiszereket, ezért az a cél, hogy az élelmiszerek után belátható időn belül az állatok takarmányozása is teljes egészében GMO-mentes legyen – fogalmazott Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. Hazánkban nem kerülhet köztermesztésbe géntechnológiával módosított növény, egyelőre azonban a takarmányozásban használt fehérje jelentős részben import GMO-szója – mondta a tárcavezető, aki hozzátette, hogy ennek kiváltására szolgál a kidolgozás alatt álló takarmányfehérje program.

Az utóbbi időszakban jelentősen nőtt a hazai szójatermőterület. A termeléshez kötött támogatásoknak köszönhetően a korábbi 40–45 ezer hektárhoz képest jelenleg csaknem 70 ezer hektáron termelnek GMO-mentes szóját. A tavalyi, rekordnak számító 3 tonnás hektáronkénti hozamnak köszönhetően a 2016-os termésmennyiség 181 ezer tonna volt, a hazai igény mintegy harmada. Magyarországon az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) számításai szerint az állattenyésztési ágazat fehérjetakarmányalapanyag-szükséglete 600–640 ezer tonna szójababból biztosítható. Mivel a hazai GMO-mentes szójababtermés mintegy 60-70 százalékát exportáljuk, jelenleg 540–580 ezer tonna (génmódosított) szója behozatalára szorulunk.

Fazekas Sándor tájékoztatása szerint a következő évek programja a GMO szója kiváltására a hazai szójatermelés, illetve az alternatív fehérjenövények termelésének növelése lesz, valamint a bioüzemanyag-gyártás melléktermékeinek bővülő felhasználása. A szója bizonyos mértékig kiváltható más takarmányokkal is, egyebek mellett pillangós virágú szálastakarmány-növényekkel, például a lucernával, alternatív fehérjenövényekkel (csillagfürt, lóbab, borsó), magas fehérjetartalmú gabonákkal.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub: Hatalmas birtokrendezés jön a magyar földeken

  Kiknek kedvezhet és kiknek nem az új szabályozás?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu