Talaj nélkül is van élet - De még mennyire! (+videó)

agrarszektor.hu
Egy brit agrár-tech cég aeropóniás technológiát fejlesztett ki, amely nagyban növelné a klímaváltozás miatt egyre sérülékenyebb élelmiszerbiztonságot. A vízpárában lebegő gyökerek a szabadföldi termelés vízigényének 5 százalékával is beérik, a rendszer termelékenysége a hidropóniát is 70 százalékkal felülmúlja.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól.

2050-re az emberiségnek 70 százalékkal növelnie kell az élelmiszer-termelést, hogy az akkorra 9 milliárdra duzzadó lakosság táplálákhoz jusson. A meglévő mezőgazdasági módszerek nem elegendőek ahhoz, hogy ezt a növekvő globális népességet megfelelő mennyiségű élelemmel ellása, arról nem is beszélve, hogy mindezt 25 százalékkal kevesebb termőföldön, a jelenlegihez képest degradáltabb talajminőségen kell megtenni, az éghajlatváltozás kihívásait nem is említve. Nagy Britanniába a legtöbb "friss" termék a szezonon kívül import áruként érkezik az országba, gyakran több száz mérföldet utazik, mire a fogyasztók asztalára kerül, ami hatalmas pazarlást és környezetterhelést jelent a teljes ellátási láncban.

A brit LettUs Grow agrár startup cég egyik innovációja erre a problémára próbál választ adni: az általuk kifejlesztett aeropóniás technológiával a jelenleginél jóval hatékonyabban lehetne vertikális farmokon zöldségféléket termelni. Az Egyesült Királyság innovációs ügynöksége, az Innovate UK, 400 ezer fonttal támogatja az agrár-tech cég közel 700 ezer fontos (bő 254 millió forintos) projektjét, amely hozzájárulhat az élelmiszerbiztonság növeléséhez. A LettUs Grow nevű startup az állami támogatás révén nagyjából egymillió font felett rendelkezik, és a kutatásban részt vesz a Bristoli Egyetem is.

Mi micsoda a talaj néküli termesztési rendszerekben?
- Az akvapónia az akvakultúrára épül, azaz egy tógazdasággal kombinálja a növénytermesztést. A halakról elfolyó víz tápértékét is hasznosítja.
- A hidropónia egy olyan vízfelületen "úsztatott" növényzetet jelent, amelyben a bevitt tápanyagokat mesterségesen adagolják a "tápoldatba", majd a felhasznált vizet visszakeringetik a rendszerbe.
- Az aeropóniás technológiában vízfelülettel sem érintkezik a növény, egyfajta dunsztos párában lógnak a gyökerei, maga a pára hordozza a tápelemeket.
A LettUs Grow szabadalmaztatott aeroponikus rendszerével a már működő hidropóniás termeléshez képest 70 százalékkal több leveles zöldséget, salátát és gyógynövényt lehet termeszteni.

Az aeroponiás termelés során a talaj használata helyett a növényi gyökerek tápanyagban gazdag ködben szuszpendálódnak. Ez nemcsak a gyökerek jobb oxigén-ellátását teszi lehetővé, de a növények is ízletesebbek lesznek és gyorsabban nőnek, mint a hagyományos hidropónikus termelés során.

A klasszikus szabadföldi gazdálkodáshoz képest 95 százalékkal alacsonyabb a technológia vízigénye

- olvasható a cég közleményében. A növények LED-es fényforrás segítségével fotoszintetizálják és raktározzák el az energiát. A cég nem használ rovar- vagy gombaölő szereket, illetve azzal, hogy városokba telepítik ezeket a üvegházakat, nagymértékben rövidül a mezőgazdasági termék útja a termőföldtől az asztalig, ezáltal jóval kisebb a módszer környezeti lábnyoma is.

Charlie Guy, a vállalkozás alapítója és ügyvezető igazgatója szerint a magán- és közfinanszírozás beiktatása a vállalatba lehetővé teszi számukra, hogy felgyorsítsák ennek a világon az egyik a legfejlettebbnek technológiájú létesítményének a kiépítését. "A globális agrár-technológiai ipar mostanra nagyon izgalmassá vált azzal, hogy szükségszerűen az élelmiszertermelés gazdasági és környezeti fenntarthatóságának javítása került a fejlesztések középpontjába" - tette hozzá.

Az innováció létfontosságú a hosszú távú élelmiszerbiztonság és a fenntarthatóság biztosításához - véli Matias Wibowo, a projektet támogató ClearlySo befektetési igazgatója. Szerinte a LettUs Grow az egyik zászlóshajója a vertikális okosfarmok mozgalmának, amely jelenleg gyorsan fejlődik a városi környezetben. Befektetőik látják az értéket mind a pénzügyi, mind a környezeti, társadalmi hozamok tekintetében, ezért is álltak a fejlesztőcég mellé.

Tóth Krisztina

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 14:01
Pénzcentrum  |  2024. április 20. 06:55