2021. május 7. péntek Gizella

Hírek - Növény

Támogatásokat igényelhetnek a szőlőtermelők

Február 15-től újra lehet igényelni szerkezetátalakítási támogatásokat a szőlőágazatban. Szerkezetátalakításra és új ültetvényekre összesen 18 milliárd forintot különítettek el.
 
 

A most megjelent, 1/2018. (II. 1.) FM rendelet szerint 2018-ban kétszer, február 15. és 28., illetve november 2. és 30. között lehet igényelni szőlő szerkezetátalakítási támogatást – derül ki a Földművelésügyi Minisztérium közleményéből. A szőlőültetvények áttelepítése és fajtaváltása mellett 2018 őszétől lehetőség nyílik a termesztéstechnológiai módszerek javítására is.

A támogatás forrása a 2019-2023-as évek szőlő-bor nemzeti támogatási programja. Az igénylés előre hozatalával az idén tavasszal a támogatást még azok a gazdák is igénybe vehetik, akik 2016. január 1. előtt a jogtartalékból telepítési joghoz jutottak.

Az új rendelet szerint az egyéni tervek elbírálásakor már nem veszi figyelembe a Magyar Államkincstár a beérkezés sorrendjét, hanem a jogszabályban szereplő szempontok alapján pontozza azokat. Az egyéni terveknek nem kell feltétlenül megfelelniük a borvidéki terveknek, de ez előnyt jelent. A támogatás mértéke a jogszabályban meghatározott költségátalányok 50 százaléka, ha az egyéni terv megfelel a borvidékinek, míg 40 százalék, ha egyetlen tervnek sem felel meg. Mivel a támogatások forrását a 2019-es pénzügyi év forrásai jelentik, az első kifizetéseket csak ennek kezdete után, várhatóan 2018. október 16-tól lehet végrehajtani. A Magyar Államkincstár az egyéni terveket a tavaszi benyújtási időszak esetében május közepéig bírálja el.


Minden egyéni kérelmet a rendeletben meghatározott szempontok szerint pontoznak. Az elérhető 40 pontból a kérelemnek legalább 21 pontot el kell érnie ahhoz, hogy a benyújtott terv elfogadható legyen. A jogszabály az intézkedésre 45 millió euró (mintegy 14 milliárd forint) keretösszeget határoz meg. Ha a rendelkezésre álló keretet a kérelmezők túligényelnék, a magasabb pontszámot elérő kérelmek részesíthetők először támogatásban.

Az egyéni tervben szereplő tevékenységeket csak a terv benyújtása után lehet megkezdeni. Ha a kérelemben régi ültetvény kivágását is megjelölik, az azzal összefüggő munkálatok csak helyszíni szemle után indulhatnak meg.

A tárca közleménye szerint a szőlő szerkezetátalakítás mellett a kormány az új szőlőtelepítéseket is támogatja. A két intézkedésre összesen mintegy 18 milliárd forintot különítettek el.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu