Tarol a magyar dinnye a világpiacon

agrarszektor.hu
A termelők abban bíznak, hogy az idei szezonban nem megy három számjegyű alá a dinnye fogyasztói ára. Erre nagy esély van, ugyanis kevesebb import dinnye volt idén a boltokban és a piacokon. Az áruházláncok ígéretet tettek rá, hogy június 25-ig, mikor a polcokra kerül a magyar dinnye, kifuttatják az összes import dinnyét.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Szezon előtti egyeztetést tartott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete és a kiskereskedelmi áruházláncok képviselői. Az egyeztetés során az áruházláncok ígéretet tettek, hogy mire a magyar szabadföldi dinnye a boltokba kerül, nem lesz már import dinnye, vagyis kevesebbet rendelnek már addig is belőle.

Remélhetőleg július első hetére már csak a magyar dinnye lesz a polcokon

- közölte Göcző Mátyás a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének társelnöke az agrárszektor.hu-val.

Az idei szezon árairól még nincsenek konkrét információk, de a társelnök reméli, hogy a fogyasztói árak nem lesznek három számjegyű alatt - sem a szezon elején, sem később. Az ár leginkább az import dinnye árától és az időjárástól függ. Idén sokkal jobban kedvez a júniusi időjárás a dinnyének, mint a tavalyi, ezért minőségben, és mennyiségben is jobb dinnye kerülhet majd a piacokra és a boltokba. Ha az árak a jelenlegi várakozásainknak megfelelően alakulnak, akkor nyereséges lesz az év - tette hozzá Göcző Mátyás.

 

A nyári időszakban Európában meghatározó a magyar dinnyetermelés, ilyenkor csökken a korábban induló mediterrán termelés, amely idén egyébként is alacsonyabb volumenű.Két vezető dinnyetermő térségben, Görögországban és Olaszországban 2016-hoz képest mintegy 10 százalékkal csökkent a termőterület.

A cél az, hogy Magyarország az európai piacot ebben az időszakban nagyobb mértékben lássa el görögdinnyével.

Magyarországon a tavalyi kedvezőtlen időjárás miatt is 10 százalékos termőterület csökkenés van, ám a piacot így is el tudták látni a hazai termelők. Az elmúlt hetek nyárias időjárásának köszönhetően, egészségesek a növények, és garantált a jó minőség, így Magyarországról is több dinnye kerülhet ki majd exportra. A hazai piac évente 120-150 ezer tonna dinnyét vesz fel, az egy főre jutó fogyasztás évi 10-15 kg, amit azonban az időjárás jelentősen befolyásol.


Idén Magyarországon mintegy 5000 hektáron termelnek görögdinnyét. Az öt nagy "dinnyés" tájkörzet közül a legnagyobb - 1910 hektár - Békés megyében van, amelyet Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, a Heves-Jászság körzet, valamint Baranya követ 175 hektárral. Emellett még 389 hektáron folyik dinnyetermelés szétszórtan az országban.

 

Országosan 200 000 tonna körüli összterméssel számolhatunk ebben az évben.

A technológiai fejlődés jól nyomon követhető, egyes termőkörzetekben (Békésben, Tolnában, Baranyában, Heves-Jászságban) már szinte teljes mértékben oltott dinnyét, valamint új fajtatípusokat, például feketehéjú és sárgahúsú magnélküli dinnyét termesztenek. Az önköltségek ugyanakkor növekedtek a korszerűbb technológiák alkalmazása miatt, emellett a munkaerő- és az input- költségek is emelkedtek - közölte a társelnök.


Sárgadinnyét jelenleg csupán 600 hektáron termel Magyarország, főként Bács-Kiskunban és Békésben, mintegy 18 000 tonnát. 2016-hoz képest mintegy 10 százalékkal nőtt a sárgadinnye termőterülete, és a minőségi fejlődés itt is tapasztalható. A hazai piac egyre nagyobb mennyiséget igényel sárgadinnyéből, a cél az, hogy az import csökkentésével egyre nagyobb szerepet kapjon a magyar sárgadinnye is.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03