2019. október 21. hétfő Orsolya

Hírek - Növény

Tartósnak bizonyulhat a magas élelmiszerár

Késleltetve, és nem is minden esetben arányosan jelennek meg a hazai élelmiszer és élelmiszer-alapanyag árakban a világpiaci árak változásai. Utóbbiak tartós szinten maradása miatt előreláthatóan nem lehet számottevő árcsökkenésre számítani az élelmiszerek esetében sem.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

„A mezőgazdasági árak októberi adatai azt mutatják, hogy a világpiaci árak változása jelentősen befolyásolta a hazai termelői árakat is. A növényi és állati termékek árváltozása azonban jelentősen eltér, mivel az alapanyag költségek növekedése csak részben, vagy egészben érvényesíthetők a hazai kereskedelemben. A világpiaci árak jelenlegi szinten maradása miatt hazai szinten sem várjuk a mezőgazdasági árak számottevő csökkenését” – nyilatkozta Tresó István, a K&H Agrárüzletág fejlesztési főosztály vezetője.

„A KSH által publikált legutóbbi adatok azt mutatják, hogy a mezőgazdasági árak emelkedését legfőképpen nem a hazai termékek drágulása, sokkal inkább az aszály illetve energiaárak növekedése okozta világpiaci áremelkedés generálta. Emellett a különböző növényi és állati termékek esetében az árváltozás sem költségarányos” – mondta el Tresó István.

„Komoly finanszírozási nehézséget jelent az agrárszektor számára, hogy a költségek növekedése időben eltolódva épül be a mezőgazdasági termékek áraiba. Emellett főként az állati termékek esetén jellemző, hogy a költségek (takarmány, energia, stb.) növekedését a feldolgozók csak részben, vagy egyáltalán nem tudják érvényesíteni a kereskedelemben. Jól látható ez abból, hogy míg a növényi termékek árai átlagosan 26%-kal emelkedtek az előző év szeptemberéhez képest, addig az állati termékek mindössze 4,4%-kal tudtak növekedni. A hazai élelmiszer-feldolgozó ipart tehát az alapanyagárak emelkedése, valamint a kereskedelem részéről tapasztalható árnyomás egyaránt sújtja. Mivel a világpiaci árak a következő hónapokban a jelenlegi szinten maradhatnak, a hazai élelmiszer-alapanyag árak tekintetében sem várunk jelentős csökkenést” – hangsúlyozta a szakember.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu