2021. március 3. szerda Kornélia

Hírek - Növény

Tartsuk feketén a tarlót, különben ellepnek a kártevők és a gyomok!

A kártevők táplálékláncának megszakítására és a nehezen irtható gyomok gyérítésére most nyílik kiváló lehetőség a tarlókon - figyelmeztet növényvédelmi előrejelzésében dr. Aponyi Lajos. A hanyagság a következő kultúrákban sokszorosan megbosszulja magát.
 
 

Az első tarlóhántás során a sekélyen elvégzett művelet csak részlegesen keveri be a talajba a tarlómaradványokat, a felszínen maradt szalma megvédi a talajt a kiszáradástól a keletkezett mulcsréteggel. Az elszóródott magvak kellő talajnedvesség mellett gyorsan csírázásnak indulnak, velük együtt a gyommagok egy része is kikel, így ezzel is csökkentve a készletet. A későbbiekben növényvédelmi szempontból is fontos lesz a tarló ápolása, mert

az árvakelésen a betegségek és kártevők jelentős része átvészeli a két termesztési ciklus közötti ínséges időszakot.
Drótféreg

A csapadékos május és június után a virágzó növényeken szokatlanul sok pattanóbogarat lehetett látni. A kellően nedves talajba feltehetően sok tojást raktak, melyből a drótférgek már ki is keltek. Ezek a többéves fejlődésű kártevők már az ősz folyamán károsítani fognak a kalászos és repce vetésekben, de a legnagyobb károkat majd jövő tavasszal idézik elő a kapás kultúrákban. Az inszekticides vetőmagcsávázási lehetőségek alapos beszűkülése miatt minden termelő számára fontos lesz a talajlakó kártevőkkel való fertőzöttség táblaszintű ismerete, ahhoz, hogy időben fel tudjon készülni a talajfertőtlenítés nem éppen olcsó folyamatára.

A learatott őszi káposztarepce kártevői most éppen a vadon élő keresztes virágú gyomokon táplálkoznak, de mihelyt kikel az elszóródott repce- és mustármag, átköltöznek az árvakelésekre. A tarlók „feketén” tartásával megszakíthatjuk a táplálékláncot, és ezzel gyérítjük a kártevők sokaságát.

Gyomos tarló

A tarlókon most lesz a legkiválóbb lehetőség a nehezen irtható évelő gyomnövények gyérítésére. Teljes terület vagy foltkezelés formájában a tarlón a legsikeresebb a mezei acat, a folyondár szulák, a fenyércirok vagy pedig az egyre jobban terjedő invazív gyomnövény, a selyemkóró irtása. Ne feledkezzünk el róla, hogy a tarlók ápolás nélkül gyomtengerré válhatnak, a parlagfű irtása folyamatos munkát fog adni. Elsősorban az utak mentén nem végzik el a rendszeres arankairtást. Ez a közútkezelők feladata lenne, de a hatósági ellenőrzés és szankció hiánya miatt nem foglalkoznak az egyébként kötelezően irtandó gyomnövénnyel.

Dr. Aponyi Lajos, Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub

  Óriási pénzeső jön a magyar agráriumban - Mi vár a gazdákra 2021-től?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu