2021. április 17. szombat Rudolf

Hírek - Növény

Tényleg sok az idén a kukorica! A hatóságnak lesz igaza?

A Nébih javára billenhet a mérleg a hatóság és a termelők közötti vitában.
 
 

Eléri az 5,65 tonnát a takarmánykukorica hektáronkénti átlaghozama az eddigi eredmények és a termésbecslések szerint Zala megyében. Úgy tűnik, mégis a hatóságnak lesz igaza, és az idei országos össztermés akár a 6,7 millió tonnát is meghaladhatja. A termelők ugyanakkor legfeljebb 6 milliót várnak.

A betakarítás kezdetén a kukorica termésátlaga 5,2 tonna körül alakult, a jobb minőségű talajokon viszont több tengeri termett – közölte az MTI-vel Horváth Gyula, a Zala megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatóságának vezetője. A megyében több mint 50 ezer hektáron termelnek kukoricát, a betakarítási munkák a gyengébb táblákon, a kényszerérett állapotban lévő állomány levágásával kezdődtek. A gyenge csőképződés és szemesedés miatt mintegy 360 hektáron silózni kellett a növényt.

Nagyon szóródnak a napraforgó terméseredményei is
Napraforgóból egyes táblákon hektáronként 4 tonna termést takaríthatnak be Zalában a gazdák, míg más területekről csak 1,6 tonnát. E növény hektáronkénti átlaghozama 2,56 tonna, az ár pedig tonnánként 81-82 ezer forint lehet. A káposztarepcét a megyében 13 550 hektáron optimális időben vetették el, bár a kedvezőtlen időjárás miatt a vetésterület mintegy 860 hektárral kisebb lett a tervezettnél. Az őszi árpa közel egynegyedét már elvetették, a vetési szándék szerint ősszel 4420 hektárnyi területen kerül árpamag a földekbe. Az őszi búzát mintegy 1780 hektárnyi területen vetették el, a tervek szerint a kenyérgabona vetésterülete meghaladja a 22 400 hektárt.


Mint az agrarszektor.hu beszámolt róla, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a piaci szereplők általános meglepetésére szeptember elején 6,7 millió tonnás kukorica össztermést prognosztizált. A termelők ugyanakkor úgy ítélték meg, hogy a nyári aszály a 8 millió tonnás akkori termésvárakozásokat legalább kétmillió tonnával csökkentette, ezért maximum 6 millió tonna kukoricamennyiség valószínűsíthető.

Az eddigi termésátlagok több megyében is a Nébih prognózisait erősítik, miközben a gazdálkodók változatlanul kitartanak az 5-6 millió tonna közötti termés mellett. A kukorica felvásárlási ára tonnánként 42 forint körül mozognak, és ez drasztikus áresést jelent a tavalyi árszinthez képest.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu