Termálvíz-használat: katasztrófát előzött meg a kormány

agrarszektor.hu
Kedvező helyzetet teremtettek a jogszabályi módosítások az AGRYA szerint.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Katasztrófával fenyegető helyzetet hárított el a kormány azzal, hogy január elsejével módosította a termálvíz használattal kapcsolatos jogszabályokat - szögezi le a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége - AGRYA. A jogszabály-változtatási munka három év után zárult le, és ezzel a szövetség szerint a mezőgazdászok, különösen a kertészek számára minden szempontból kedvező, de a környezeti fenntarthatóságot is támogató jogszabályok léptek hatályba.

A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége - AGRYA 2011. tavaszától intenzíven foglalkozott a mezőgazdasági termálvíz használattal és annak gazdák számára hátrányos jogszabályi környezetének magváltoztatásával - derül ki a szövetség közleményéből. Még az előző kormányzat utolsó intézkedéseinek eredményeként 2012. decemberében gyakorlatilag megszűnt volna a mezőgazdasági célú termálvízhasználat. Ezt a katasztrófával fenyegető helyzetet hárította el a jelenlegi kormány a konfliktusoktól sem mentes jogszabály-módosítási munkával.

Példa nélküli változtatások

Az elmúlt év utolsó napján megjelent átfogó, a termálvíz használatra vonatkozó végrehajtási rendeleteket módosító jogszabály csomag olyan kedvező helyzetet teremtett a mezőgazdasági célú termálvíz használatban, amilyenre nem volt példa a rendszerváltás óta - állapítja meg az AGRYA. A módosítások ráadásul olyan megoldásokat, ösztönzőket tartalmaznak, amelyek a természeti állapot fenntartását és az okszerű erőforrás felhasználást támogatják.

A módosításokkal többek között rendezték a használt termálvíz elhelyezésre szolgáló felszíni létesítmények ("termáltavak") helyzetét, az azokban zajló víztisztítás során előtérbe kerülnek a természet közeli megoldások. Átalakították a kibocsátott termálvízben meglevő egyes anyagok határérték számítási rendszerét, mértékét. A határértékek elérésére rendelkezésre álló határidő 2015-ről 2027-re módosult. Ugyaneddig az időpontig kell várhatóan elérnie a víztesteknek az EU előírások szerinti jó állapotot.

Csökkentek a bírságok, járulékok

Felülvizsgálják a termálvíz használattal érintett Natura 2000 besorolású területeket érintő kötelezettségeket. Ezzel egyidejűleg csökkentek a bírságtételek és a gazdák által fizetendő úgynevezett vízkészlet járulék is.

Az új szabályozás a bányajáradék mértékének számításán keresztül ösztönzően hat a több lépcsős, a jelenleginél hatékonyabb termálvíz felhasználásra. Ez csökkentheti a kitermelt termálvíz mennyiségét.

Eddig keresztbe tettek a közigazgatási eljárásoknál

A jogszabályi módosítások előkészítését végző minisztériumi bizottságban az AGRYA munkatársai képviselték a mezőgazdasági célú termálvíz használókat, a gazdákat. A fiatal gazdák bíznak abban, hogy az új jogszabályok hatályba lépésével egyidejűleg - a termálvíz használatot is érintően - átalakuló vízügyi hatósági intézményrendszer döntéseivel is követi a jogszabályokkal kijelöl irányt. Az AGRYA szerint sajnálatos volt tapasztalni az elmúlt időszakban, hogy a jogszabály módosításokat a hatósági munkában, az egyedi döntéseknél a közigazgatás eljárás minden eszközével igyekeztek visszarendezni. A megújuló, átalakuló intézményi rendszerben lehetőség van a gondolkodás, a hozzáállás megújítására is.
Az új jogszabályi környezet, a 2014-2020 közötti időszak specializált EU támogatásaival együtt egyértelmű fejlődési pályát biztosíthat a magyar mezőgazdaság, elsősorban a hajtatásos kertészet fejlesztéséhez, a foglalkoztatás növeléséhez, a beruházásokhoz - véli az AGRYA.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03