Tízből hat csomagban kevesebb a vetőmag a feltüntetettnél

Tízből hat csomagban kevesebb a vetőmag a feltüntetettnél

agrarszektor.hu
A Szupermenta program folytatásaként törpe bársonyvirág vetőmagok komplex vizsgálatát végezték el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. Összesen 8 kiszerelő 10 termékét ellenőrizték, amelyek között magyar, cseh és holland csomagolású termékek is akadtak.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A kiskertekben felhasznált hobbivetőmagok jellemzően kis mennyiségben, bármelyik kertészeti termékeket forgalmazó boltban megvásárolhatóak. A széles kínálatból ezúttal a színkeverék vagy mix megnevezésű törpe bársonyvirág- (Tagetes patula) , más néven büdöske-vetőmagokat ellenőrizte a Nébih.

A hivatal laboratóriumában a szakemberek megvizsgálták a vetőmagok csírázóképességét és GMO-tartalmát. Ezen felül ellenőrizték a termékek tisztaságát és idegenmag-tartalmát is, de a tömegmérés és a tényleges magdarabszám vizsgálata sem maradt el. Csírázóképesség szempontjából minden bársonyvirág-vetőmag megfelelt a jogszabályban előírtaknak és GMO-szennyezettség sem fordult elő. Kevésbé kedvező eredményt mutatott a tömegre irányuló összehasonlító próba: a vizsgált 10 termékből 6 mintánál a vetőmagvak tömege kevesebb volt a csomagoláson feltüntetettnél. A Nébih a problémáról tájékoztatja az érintett vetőmag-forgalmazókat, az eredményeket pedig átadja a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező fogyasztóvédelmi hatóságnak.


A szakemberek elvégezték a vetőmagok jelölésének ellenőrzését is. Többek között az alapvető termékinformáció meglétét, a minőséget megóvó és zárt csomagolást, a származást vizsgálták, de az egyéb, a tasakon feltüntetett információknak való megfelelést is ellenőrizték, például a lejárati időt. Egy terméknél eltért a tasak elején és hátulján feltüntetett kiszerelő cég. Az ellentmondásos jelölés miatt a Nébih figyelmezteti az illetékes forgalmazót.

A Szupermenta termékteszt kedveltségi tesztje sem maradt el, ahol a termékeket vásárlói szempontok - például a felhasználási utasítás-piktogramok megléte, érthetősége, a csomagolóanyag biztonságossága - alapján pontozták. A dobogó legfelső fokára a Kertimag RÉDE Bársonyvirág állhatott, második helyen a MoravoSeed Bársonyvirág mix végzett, míg a harmadik helyet a Budapesti Kertimag Törpe bársonyvirág érdemelte ki.

További információk és a részletes vizsgálati eredmények elérhetők itt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?