Több esetben sem kell vízkészletjárulékot fizetniük a vízhasználónak

agrarszektor.hu
Nem kell a vízfelhasználóknak vízkészletjárulékot fizetni az öntözési, halgazdálkodási és rizstermelési vízhasználat vízmennyisége után, a 2018. augusztus 15. és 2018. november 30. közötti időszakban. Ehhez azonban a vízkészletjárulék adatszolgáltatásban fel kell tüntetni a vízkészletjárulék-kedvezmény ideje alatt mért vagy számított vízmennyiséget is. November 30-án lezárult a tartósan vízhiányos időszak, amely augusztus 15-től volt érvényben.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Idén a tartósan vízhiányos időszak kezdetét a mezőgazdasági művelésre használt talaj vízháztartási adatai és a hidrometeorológiai előrejelzések figyelembevételével 2018. augusztus 15. napjával állapították meg - írja közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Az öntözést és rizstermesztést érintő mezőgazdasági vízszolgáltatási idény szeptember 30-val lezárult, a halgazdálkodási idény pedig november 30. napjával ért véget, amelyhez igazodik a tartósan vízhiányos időszak lezárása.

A kamara tájékoztatása szerint a mezőgazdasági vízgazdálkodás tekintetében több esetben sem kell a vízhasználónak vízkészletjárulékot fizetnie a 2018. augusztus 15. és 2018. november 30. között időszakban használt vízmennyiség után. Az öntözési célú vízhasználat esetében vízjogi engedélyenként az évi 400 ezer köbmétert vagy vízhasználónként az általa öntözött terület után hektáronként az évi 4000 köbmétert meg nem haladó vízmennyiség után nem kell fizetni. A halgazdálkodási és rizstermelési célú vízhasználat esetében vízjogi engedélyenként felszínalatti vizet használók esetében az évi 400 ezer köbmétert, felszíni vizet használók esetében pedig hektáronként az évi 25 ezer köbmétert meg nem haladó vízmennyiség után nem kell vízkészletjárulékot fizetni. Továbbá a tél végi többletvizek - felszíni vizek, ár- és belvizek - visszatartásából és tározásából származó hasznosított vízkészlet után, valamint a tartósan vízhiányos időszakban az öntözési, halgazdálkodási és rizstermelési vízhasználat vízmennyisége után sem kell vízkészletjárulékot fizetni.

Fontos, hogy a vízkészletjárulék adatszolgáltatásban fel kell tüntetni a vízkészletjárulék-kedvezmény ideje alatt is mért vagy számított vízmennyiséget. A vízkészletjárulék-kedvezmény ideje alatt kivett víz napi mennyiségét feltüntető, a vízhasználó által aláírt dokumentumot a vízkészletjárulék adatszolgáltatáshoz mellékelni kell.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?