Több jogcímen kérhetnek támogatást a kertészek

agrarszektor.hu
Az egységes kérelem keretében több kertészeti támogatási jogcím esetében nyújtható be kifizetési kérelem. A kertészeti ágazatban tevékenykedő gazdálkodók kifizetési és támogatási kérelmet nyújthatnak be zöldség, gyümölcs és dohány szerkezetátalakítására, kertészeti ültetvények korszerűsítéséhez, feldolgozóipari célú málna- és földieper termesztésére, elkülönített zöldség-gyümölcstámogatására, illetve héjas gyümölcsűek támogatására- hívja fel a figyelmet a Magyar Agrárkamara.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Új elemként jelenik meg az egységes kérelemben az idei évtől az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból kertészeti ültetvények korszerűsítéséhez, korszerű ültetvények létesítéséhez nyújtandó támogatás (a 35/2010. (IV. 9.) FVM rendelet). Itt is az egységes kérelemre vonatkozó határidő tartandó be, azonban ha a kertészeti termelő ezen jogcímre nyújtja be a kérelmét, akkor június 9-ig szankció mentesen megteheti, a támogatási határozat birtokában. Azonban, ha más jogcímre vonatkozóan, például egységes területalapú támogatást is igényel, akkor a május 16-i határidőre kell figyelemmel lenni, mivel ezen jogcím esetében is a határidőt követő benyújtás már munkanaponként 1% támogatás levonásával jár. Ennél a jogcímnél fontos tudni, hogy a kérelem benyújtásakor külön csatolni kell a papír alapú dokumentumokat!

A támogatás igénybevételének feltételei a következők voltak:

  • támogatást igénylő lehet a mezőgazdasági termelő, ha a gazdasági tevékenységek statisztikai osztályozása NACE Rev. 2. rendszerének létrehozásáról és a 3037/90/EGK tanácsi rendelet, valamint egyes meghatározott statisztikai területekre vonatkozó EK-rendeletek módosításáról szóló, 2006. december 20-i 1893/2006/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet I. melléklete szerinti - az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 16. § (3) bekezdésének d) pontja alapján az állami adóhatósághoz bejelentett - 01.2., 01.5. alágazatba tartozó tevékenységet végez,
  • támogatást igényelhet a zöldség-gyümölcs termelői csoport, termelői szervezet vagy azok leányvállalatai,
  • amennyiben a mezőgazdasági üzemük mérete meghaladja a 4 európai méretegységet (EUME).
  • Ha az ügyfél induló vállalkozás, akkor a támogatási kérelem benyújtásával egyidejűleg nyilatkozatban vállalnia kell, hogy legkésőbb a beruházás befejezését követő első teljes naptári évben mezőgazdasági üzemének mérete meghaladja a 4 európai méretegységet (EUME).
  • Az ültetvény területének növelése abban az esetben támogatható, ha a beruházás alapján az ültetvény területe eléri a jogcímrendeletben meghatározott, az adott fajra vonatkozó legkisebb ültetvényméretet azzal, hogy a régi és az új ültetvény együttesen egy adott megyén belüli vagy közvetlenül szomszédos megyében elhelyezkedő ültetvényt alkot.
  • Telepíteni csak certifikált kategóriájú szaporítóanyaggal lehet, a spárgatelepítés minősített vetőmagból előállított palántával történhet.

A benyújtandó Papír alapú dokumentumok az alábbiak:

  • A telepített, a kivágott és meglévő, korszerű ültetvények határvonalainak vázrajzát kell csatolni, külső töréspontjainak Egységes Országos Vetületi Rendszerben legalább 0,5 méter pontossággal megadott koordinátáinak feltüntetésével, valamint a mérésről szóló jegyzőkönyvnek a másolatát, amely tartalmazza a mért pontok által meghatározott sokszög területét, a körüljárási irányt és a kivett területeket külön koordinátalistával.
  • Az ügyfél felsőfokú kertészeti végzettségét igazoló oklevél hiteles másolatát, vagy a felsőfokú kertészeti végzettségű szaktanácsadó szolgáltatásainak igénybevételét, vagy a felsőfokú kertészeti végzettségű személyt foglalkoztatását alátámasztó megbízási szerződést vagy a munkaszerződés másolatát.

A papír alapú dokumentumokra vonatkozó benyújtási határidő: 2011. június 9.
Az utolsó kifizetési kérelemhez mellékelni kell:

  • a kötelező képzésen való részvételről szóló igazolást,
  • ha az ügyfél a parcellán belüli öntözési rendszer kiépítését, korszerűsítését is megvalósítja, az üzemeltetési vízjogi engedélyt.

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?