Több lábon állni kiszámíthatóságot és előnyt jelent

Több lábon állni kiszámíthatóságot és előnyt jelent (x)

agrarszektor.hu
Világjárvány, állattenyésztést sújtó betegségek, szélsőséges időjárási viszonyok nehezítik a gazdálkodók és a feldolgozóipar szereplőinek mindennapjait. Nehéz előre tervezni ilyen környezetben, hiszen egyik napról a másikra kell gyors és hatékony döntéseket hozni. Reng Zoltánnal beszélgettünk az idei év kihívásairól.


A Hungrana Kft., hazánk legnagyobb kukoricafeldolgozó üzemeként szerencsésnek mondhatja magát, hiszen többféle alapanyag kerül ki a gyártósorokról, melynek köszönhetően több lábon áll a hazai feldolgozóvállalat, ezzel stabilitását biztosítva. 

A Covid 19 megjelenése előtt a fő termékünknek az izocukrot jelöltük volna meg, de ez egy pillanat alatt megváltozott. A termék portfoliónk részét képező alkoholok szerepe egy pillanat alatt felértékelődött, és ha tízszer annyit tudtunk volna gyártani, akkor is lett volna piaca - kezdi mesélni Reng Zoltán. És ez nem csak a gyógyszerészeti minőségű alkoholt érintette, hanem a szeszipar számára előállított alkohol piacát is, ahol az igény megduplázódott. Teljes kapacitásra kapcsolt mindenki, hiszen nem lehetett tudni, hogy mikor kell leállni a gyáraknak, és mindenki igyekezett kihasználni a lehetőségeket.


Elsőként lépni

Február közepén mi már folyamatosan figyeltük a vírussal kapcsolatosan érkező negatív híreket, ennek köszönhetően sikerült az elsők között lépnünk és olyan óvintézkedéseket bevezetni, mely a kollégák védelmét és a gyártás zavartalanságát biztosította. Március elejétől már mértük a dolgozóink testhőmérsékletét, a hónap második felében üzemeltük be azt a hőkamerás beléptető rendszert, mely egyszerre 50 ember hőmérsékletét képes mérni, így jelentősen meggyorsította a gyár területére érkezők belépését, emellett teljes mértékben megbízható értékeket ad. Ez annyira elnyerte az egyik tulajdonosunk tetszését, hogy világszerte az összes telephelyén megtalálható már ez az eszköz - avat be a vezető. Mivel számunkra a gyógyszerészeti minőségű alkohol rendelkezésre állt, így elsők között kértük meg az engedélyt a fertőtlenítőszer gyártására. Ennek engedélyeztetése, a receptúra elkészítése plusz energiákat igényelt a kollégáktól. Jelenleg ideiglenes engedéllyel rendelkezünk, de ennek véglegesítése már folyamatban van - teszi hozzá a szakember.

A Hungrana Kft. mindig is elkötelezett támogatója volt a közvetlen környezetének, és stratégiai fontosságú partnere Fejér megyének. A járvány hazai megjelenésekor több ezer liter alkohollal támogatta a székesfehérvári és dunaújvárosi kórház zökkenőmentes ellátását, de a fertőtlenítőszer gyártását követően a környező települések intézményeihez is eljuttatta az általuk előállított szert. 

Több lábon állunk

A cukorpiac átalakulása már eddig is komoly kihívások elé állította a gyártókat, de a koronavírus okozta turizmus leállás újabb nehézségekkel sújtja az ágazatot. Az izocukor tekintetében az első negyedévünk terv szerint alakult, bár márciusban már megfigyelhető volt, hogy az üdítőgyártó cégek visszavettek a rendelésekből, míg a "szörpös" cégek nagyobb volument vásároltak. Az úgynevezett HORECA (szállodák, éttermek, szórakozó egységek) szektort erőteljesen sújtó válság miatt az idő előre haladtával egyre jobban éreztük az igény csökkenését az izocukor iránt. Bár újra nyitottak a vendéglátó egységek, de a forgalom meg sem közelíti az előző éveket, hiszen a külföldi turizmus szinte teljesen leállt. Az időjárás sem kedvez ennek a szektornak, például nincs strandidő, ahol szintén erős eladási mutatók lehetnének - mondja Reng Zoltán. De ahogy azt már korábban említettem, az alkohol piac viszont felerősödött, és a papírgyártásban használt keményítő iránt is jelentős érdeklődésnövekedés jelent meg, többet vett fel az élelmiszeripar a papír alapú csomagolóanyagokból. A takarmányipar számára előállított alapanyagaink piacán nem tapasztaltunk csökkenést, sőt, volt olyan termékünk, ami iránt az elmúlt negyedévben nőtt az érdeklődés, növekedett az eladás. Összességében elmondhatom, azzal, hogy széles portfolióval rendelkezünk és gyorsan reagáltunk a változásokra sikeresen átvészeltük az elmúlt időszakot, és optimistán indultunk neki a második félévnek - teszi hozzá a vezérigazgató. 

Fókusz

Cégünk kiemelt hangsúlyt fektet az agrárium jövőjére, a piaci szereplőkkel és a döntéshozókkal folyamatos párbeszédet folytat a mezőgazdaság érdekeit szem előtt tartva. 

Évek óta azon az állásponton vagyok, hogy a magyar gazdálkodók versenyképességének megőrzéséhez elengedhetetlen az állami támogatás, de szükség van egy szemléletváltásra is a termelőktől. A digitalizáció vagy az öntözés/vízgazdálkodás napjainkban az alapját képezi a versenyképes mezőgazdaságnak - véli Reng Zoltán. Hozzáteszi, ez komoly anyagi befektetéseket igényel a résztvevőktől, ám hosszútávon kell tervezni, így maradhatunk csak jelen a nemzetközi piacokon. 

A teljes mértékben hazai termelőktől vásárolt GMO mentes kukoricát feldolgozó Hungrana az elmúlt évtizedben rengeteg beruházást, fejlesztést végzett a gyár területén. Újabb mérföldkőhöz érkezett, melynek fókuszában a digitalizáció, az innovatív megoldások bevezetései szerepelnek. 

Már a tavalyi évben megvalósult az első fázisa annak a nagyszabású digitalizációnak, amely bevezetésre kerül a Hungarana életében. Emellett olyan innovatív megoldásokon is dolgozunk, melyek hatékonyabbá, gyorsabbá és átláthatóbbá teszik a munkafolyamatokat - zárja sorait a vezető.

www.hungrana.hu

(X)

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?