2019. augusztus 22. csütörtök Menyhért, Mirjam

Hírek - Növény

Több, mint 46 milliárdot kapnak az állattartók

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) elbírálta az Állattartó telepek korszerűsítése III. jogcím keretében megvalósuló beruházásokra benyújtott támogatási kérelmeket.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Március végéig a Vidékfejlesztési Minisztérium több mint 46,2 milliárd forintos támogatást hagyott jóvá 338 beruházáshoz. A támogatási, valamint a forráshiány miatti elutasító határozatokat az MVH április közepéig postázza az érintetteknek.

A támogatott beruházáshoz kapcsolódó első kifizetési kérelem benyújtását a jogszabály határidőhöz köti. Ez alapján legkésőbb a támogatási határozat kézhezvételétől számított 6 hónap elteltét követően elsőként megnyíló kifizetési kérelem benyújtási időszakban kifizetési kérelmet kell beküldeni.

A támogatási határozat kézhezvételétől számított 24 hónapon belül pedig az ügyfél köteles a támogatási határozattal jóváhagyott elszámolható kiadások összegének legalább 50 %-ával elszámolni.

A módosított határidő szerint bejelentett közbeszerzési eljárás lefolytatásának kivételével a kizárólag gépbeszerzést tartalmazó műveletet a támogatási határozat kézhezvételétől számított 2 éven belül, minden egyéb beruházást 3 éven belül meg kell valósítani és a támogatási határozattal jóváhagyott elszámolható kiadások összegének legalább 80 %-át kell teljesíteni.

Amennyiben a fenti rendelkezések valamelyikét a gazdálkodó nem tartja be, az MVH a támogatási határozatot visszavonja és az igénybevett összeget visszaköveteli. Továbbá az érintettek a határozat jogerőre emelkedését követő három évig a 2007-2013-as időszakban az EMVA társfinanszírozásában megvalósuló nem terület- és állatlétszám alapú támogatásokra nem nyújthatnak be támogatási kérelmet, illetve a már benyújtott, de jogerős döntéssel még el nem bírált kérelmüket az MVH-nak el kell utasítania.

Közbeszerzési eljárás indítása esetén 6 hónappal meghosszabbodik a megvalósítási határidő, azonban a jelenlegi szabályozás értelmében kizárólag abban az esetben, ha a közbeszerzési eljárás megindításáról szóló dokumentációt legkésőbb az első kifizetési kérelem beadásával együtt benyújtja a gazdálkodó.

Az állattartó telepek korszerűsítése jogcímben megvalósuló beruházások és az azokhoz kapcsolódó engedélyeztetési eljárások összetettsége és időigénye miatt javasolt a beruházások ütemezésének kialakítása során fokozottan ügyelni a hatályos szabályozás szerinti határidőkre. A tervezés során kiemelten fontos, hogy az utolsó kifizetési kérelmet legkésőbb a művelet megvalósulását követő egy éven belül megnyíló kifizetési kérelem benyújtási időszakban lehet előterjeszteni, legkésőbb 2015. január 31-ig.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most extra kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu