2020. szeptember 23. szerda Tekla

Hírek - Növény

Több, mint 46 milliárdot kapnak az állattartók

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) elbírálta az Állattartó telepek korszerűsítése III. jogcím keretében megvalósuló beruházásokra benyújtott támogatási kérelmeket.
 
 

Március végéig a Vidékfejlesztési Minisztérium több mint 46,2 milliárd forintos támogatást hagyott jóvá 338 beruházáshoz. A támogatási, valamint a forráshiány miatti elutasító határozatokat az MVH április közepéig postázza az érintetteknek.

A támogatott beruházáshoz kapcsolódó első kifizetési kérelem benyújtását a jogszabály határidőhöz köti. Ez alapján legkésőbb a támogatási határozat kézhezvételétől számított 6 hónap elteltét követően elsőként megnyíló kifizetési kérelem benyújtási időszakban kifizetési kérelmet kell beküldeni.

A támogatási határozat kézhezvételétől számított 24 hónapon belül pedig az ügyfél köteles a támogatási határozattal jóváhagyott elszámolható kiadások összegének legalább 50 %-ával elszámolni.

A módosított határidő szerint bejelentett közbeszerzési eljárás lefolytatásának kivételével a kizárólag gépbeszerzést tartalmazó műveletet a támogatási határozat kézhezvételétől számított 2 éven belül, minden egyéb beruházást 3 éven belül meg kell valósítani és a támogatási határozattal jóváhagyott elszámolható kiadások összegének legalább 80 %-át kell teljesíteni.

Amennyiben a fenti rendelkezések valamelyikét a gazdálkodó nem tartja be, az MVH a támogatási határozatot visszavonja és az igénybevett összeget visszaköveteli. Továbbá az érintettek a határozat jogerőre emelkedését követő három évig a 2007-2013-as időszakban az EMVA társfinanszírozásában megvalósuló nem terület- és állatlétszám alapú támogatásokra nem nyújthatnak be támogatási kérelmet, illetve a már benyújtott, de jogerős döntéssel még el nem bírált kérelmüket az MVH-nak el kell utasítania.

Közbeszerzési eljárás indítása esetén 6 hónappal meghosszabbodik a megvalósítási határidő, azonban a jelenlegi szabályozás értelmében kizárólag abban az esetben, ha a közbeszerzési eljárás megindításáról szóló dokumentációt legkésőbb az első kifizetési kérelem beadásával együtt benyújtja a gazdálkodó.

Az állattartó telepek korszerűsítése jogcímben megvalósuló beruházások és az azokhoz kapcsolódó engedélyeztetési eljárások összetettsége és időigénye miatt javasolt a beruházások ütemezésének kialakítása során fokozottan ügyelni a hatályos szabályozás szerinti határidőkre. A tervezés során kiemelten fontos, hogy az utolsó kifizetési kérelmet legkésőbb a művelet megvalósulását követő egy éven belül megnyíló kifizetési kérelem benyújtási időszakban lehet előterjeszteni, legkésőbb 2015. január 31-ig.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu