2021. február 25. csütörtök Géza

Hírek - Növény

Több száz millió forintból újult meg a híres magyar gyümölcskutató

Mintegy 250 millió forintból újult meg a NAIK Gyümölcs-és Dísznövénytermesztési Kutatóintézetének Ceglédi Kutató Állomása.
 
 

Dr. Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatója köszöntő beszédében kifejtette, hogy a fennállásának 70. évfordulóját idén ünneplő Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézet történetének egyik legnagyobb beruházása zajlott az elmúlt hónapokban - írja közleményében a NAIK. A kutatóállomás épületeinek energetikai fejlesztésének köszönhetően a műemlékjellegű épület teljeskörű nyílászáró cseréjére, korszerű hőszigetelésére és fűtőberendezéseinek cseréjére is sor került. A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ épületeinek teljes energetikai fejlesztésének (KEHOP-5.2.2-16-2017-00122) köszönhetően közel 3000 négyzetméteren újulhatott meg a NAIK patinás kutatóállomása.

Forrás: NAIK

Az állomáson évtizedek óta folytatott kutató és fejlesztő munka eredményeként számos új fajtával erősítette a magyar gyümölcs hazai és külföldi elismerését, többek között 14 új kajszibarack fajta, 7 új szilvafajta, 18 alanyfajta fűződik a ceglédi "szellemi műhely" kutatóinak nevéhez. Az intézet céljai között kiemelt jelentőséggel bír továbbá a vírusmentes szaporítóanyag biztonságos és hatékony előállítása, míg szaktanácsadói tevékenysége elsősorban a gyümölcstermőhelyek kiválasztására, a fajták társítására, az alanyok használatára, fagyhatások mérséklésére és a termésszabályozásra terjed ki. 

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub: Hatalmas birtokrendezés jön a magyar földeken

  Kiknek kedvezhet és kiknek nem az új szabályozás?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu