Több száz millióból fejlesztett az egyik leggazdagabb magyar Somogy megyében

Több száz millióból fejlesztett az egyik leggazdagabb magyar Somogy megyében

MTI
Átadták a Claessens cégcsoport érdekeltségébe tartozó Csicsó Pig Kft. félmilliárd forintból megépített növénytermesztési központját Somogycsicsón kedden.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Nagy István agrárminiszter a társaság saját forrásból megépített, 2 ezer négyzetméteres, a növénytermesztéshez használt gépek karbantartására, adminisztratív feladatok elvégzésére szolgáló központját Magyarország egyik legkorszerűbb ilyen létesítményének nevezte. Az agrárium is belépett a digitalizáció korába, olyan új fejlesztések, tudományterületek jelennek meg itt is, amelyek egészen más gondolkodásmódot, hozzáállást igényelnek - mondta a miniszter. Úgy vélte, a siker kulcsa a nyitottság a világ újdonságaira, továbbá az, hogy azokat az érintettek képesek legyenek, akarják és szeressék is használni. Nagy István szólt arról, hogy a növénytermesztési központ, valamint a 3,1 milliárd forintos beruházás eredményeként Terebezdpusztán épült, nyers kukorica feldolgozására is alkalmas takarmánykeverő üzem jelentősen növeli a Claessens csoport versenyképességét, a korszerű technológiának köszönhetően pedig a magyarországi állattartás ökológiai lábnyomának csökkentéséhez.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is.

A tárcavezető kitért arra is, hogy a vidékfejlesztési programban új pályázati lehetőség nyílt állattartó telepek fejlesztésére. Az 50 milliárd forintos keretösszegből olyan, nagy hozzáadott értékű beruházásokat támogatnak, amelyek fokozzák az állattenyésztés versenyképességét, mérséklik a koronavírus-járvány negatív hatásait. A támogatási kérelmek benyújtására október 1-jétől van lehetőség - fűzte hozzá.

A belga származású Claessens család negyedszázada vásárolta meg a Dél-Somogyi Állami Gazdaság utódcégét. A család tagjai magyar állampolgárságot kaptak, cégcsoportjuk Somogy legnagyobb állattartójává vált, szarvasmarha-tartással, tejtermeléssel, sertéstenyésztéssel, -hízlalással, növénytermesztéssel foglalkozik. Az állatok etetéséhez szükséges takarmányt saját szántóföldjükön termelik, illetve környékbeli gazdáktól vásárolják.

Claessens Peter, a cégcsoport egyik tulajdonosa az MTI érdeklődésére közölte, hogy több mint 2100 tehenük van, tejtermelésük több mint 24 millió liter évente, és az a cél, hogy az idén elérjék a 25 millió litert. Hozzátette, hogy tenyészkoca-állományuk 8500 egyedből áll, az állatok évente 350 ezer malacot hoznak világra. A malacokból 200 ezret saját hízlaldájukban nevelnek fel, a többit belföldön értékesítik. 

A cégcsoporthoz tartozó Claessens Kft., Agrár Kft. és Csicsó Pig Kft. tavalyelőtt 10 milliárd forint árbevételre tett szert, tavaly kevesebb, mint 15 milliárdra. Claessens Péter szerint az idén várhatóan elérik a 20 milliárd forintot.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03