Több száz paprikafajtát termesztenek ebben a magyarországi fóliasátorban

Több száz paprikafajtát termesztenek ebben a magyarországi fóliasátorban

agrarszektor.hu
Paprika nyílt napot tartott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Kertészeti Fajtakísérleti Osztálya Monorierdőn. Az osztály több fajtaregisztrációs vizsgálatot végez, s idén a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kérésére a vöröshagyma leíró kísérletét is beállították.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Szeptember 15-én, Monorierdőn, a Nébih Fajtakitermesztő Állomásán tartotta nyílt napját a Nébih Kertészeti Fajtakísérleti Osztálya az érdekelt paprikabejelentők, illetve -nemesítők részére. A fóliablokkban összesen 210 paprika fajta került kísérletbe, melyből a fajtajelöltek száma 89 volt, írta meg a NAK.

A bejelentők megnézhették saját fajtáikat, a vizsgálat során esetlegesen felmerült problémákat megbeszélhették a témavezetővel a növényállomány mellett. A bejelentések elsősorban hazai, kisebb részben külföldi bejelentőktől érkeztek. Évről évre nagyszámú paprikafajtát vizsgálnak a cseh társintézmény részére, kisebb számban pedig osztrák kérésre is.

A bejelentések célja többnyire a fajtaregisztráció. Az új fajták a kétéves, úgynevezett DUS vizsgálat (megkülönböztethetőség, egyöntetűség, állandóság vizsgálata) és a fajtaleírás elkészülte után kerülnek fel a Nemzeti Fajtajegyzékre, majd a közös európai fajtalistára. A Nébih számos zöldségfajra, így paprikára is akkreditált, így a CPVO (Európai Növényfajta Hivatal) a vizsgálatok eredményét európai uniós fajtaoltalomra is elfogadja.

A Nébih Kertészeti Fajtakísérleti Osztálya több más zöldségfaj fajtaregisztrációs, illetve fajtaoltalmi vizsgálatát is végzi a tordasi fajtakísérleti állomáson. Nagyszámú bejelentést vizsgáltak idén pl. tökfélékből, padlizsánból, görög- és sárgadinnyéből, zöldborsóból, csemege- és pattogatni való kukoricából, uborkából és vöröshagymából is. A legnagyobb fajtaszámmal a paradicsom DUS kísérlet került beállításra. Ebben az évben összesen 249 paradicsom- és paradicsomalany-fajtát vizsgáltak. A növényállományban, illetve a leszedett mintákon megfigyelt és mért tulajdonságok mellett a fajtaleírások több faj (pl. paprika, paradicsom, sárgadinnye, borsó) esetében rezisztenciatesztekkel is kiegészülnek. Ezeket a teszteket az osztály munkatársai külső, illetve a hivatalon belüli szakértők bevonásával a környező országok társhatóságai részére is végzik.

Az idén a NAK felkérésére a fajtaregisztráció feltételeként szolgáló DUS kísérlet mellett a vöröshagyma leíró kísérletét is beállították. Az üzemi technológiát modellezve kerültek be a vetőmag-forgalmazó cégek hazánkban forgalmazott hagyma fajtái kisparcellán, négy ismétlésben, azzal a céllal, hogy független, cégsemleges kísérletben objektív összehasonlításra adjanak lehetőséget. Az érintett fajták betakarítása megtörtént, a kísérlet 2021. márciusában végződik, tárolási és beltartalmi értékvizsgálatokkal kiegészülve.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?