Tombol az energiaválság a kertészetekben: itt a termelők megoldása a magas árakra

Tombol az energiaválság a kertészetekben: itt a termelők megoldása a magas árakra

agrarszektor.hu
Egyre több holland paradicsom- és uborkatermesztő kénytelen abbahagyni a tevékenységét, ugyanis az elszálló áram- és gázárak mellett esélye sincs az üvegházaik üzemeltetésére. A kialakult helyzetre egy új szabadalom jelenthet megoldást, amely a diszkógömbhöz hasonlóan szétszórja a fényt és felgyorsítja, felerősíti a fotoszintézist.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Számos holland paradicsom- és uborkatermesztő a jelenlegi áram- és gázárak mellett egyszerűen képtelen tovább működtetni termesztő létesítményeit: az egy négyzetméterre eső energiaköltségek akár a 70 eurót (25,5 ezer forintot) is elérhetik, ami egy szezonban hektáronként évi 700 ezer euró (255 millió forint) költséget jelentene - ezt nyilvánvalóan senki sem tudná megfizetni. Ezért egyes holland üvegházak már el is adták hosszabb távra, alacsonyabb áron megkötött gázszerződéseiket ipari felhasználóknak, felhagytak a termesztéssel, így a zöldségpiac kínálati oldala egyre zsugorodik, az árak pedig már a német piacokon is érezhetően megemelkedtek - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán. Az áram- és gázárak elszállása nemcsak a holland termesztőket sújtja, brit kollégáik hasonló cipőben járnak, ahogy arról az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Erre a helyzetre jelenthet legalább részleges megoldást egy új szabadalom, mely igen apró, elemi, kolloid ezüstgolyókat alkalmaz, amik az öntözővízzel érik el a növényeket. A mikroszkopikus méretű ezüstgömböcskék megváltoztatják a bejövő fény hullámhosszát, ami azt jelenti, hogy egyidejűleg több kloroplaszt működik, vagyis a növény fotoszintézise erősebb lesz és felgyorsul. Az ezüstrészecskék hatása talán a diszkógömbhöz hasonlítható leginkább: az ezüst nanopartikulumok a leveleken és magában a növényben is különböző irányokban szórják a fényt.

Martin Heinisch professzor, a fémalapú nanotechnológiás nyomelem-műtrágyákat fejlesztő B+H Solutions GmbH egyik tudományos tanácsadója szerint a kevesebb fény (mindegy, hogy természetes vagy mesterséges) ellenére a kezelés hatására a növények növekedése felgyorsul. az ezüst-nanorészecskékből pedig egy hektárra körülbelül egy gramm ezüstnek megfelelő mennyiséget kell csak adagolni, ráadásul kifejezetten erős antibakteriális és gombaölő hatása miatt a szabadföldi alkalmazás során petrezselyem esetében el lehetett hagyni a fungicidek alkalmazását. Az üvegházi termelők pedig jelentősen csökkenthetik a pótmegvilágítás fényerejét, és ezzel rengeteg energiát takaríthatnak meg. Olyannyira, hogy a cég szerint a termesztés még a mostani magasabb energiaárak mellett is jövedelmező lesz, és a zöldségek ára ismét megfizethetővé válik a fogyasztók számára.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02