2019. augusztus 22. csütörtök Menyhért, Mirjam

Hírek - Növény

Trükköznek az árazással a túlerőben lévő felvásárlók

nak
Nem mindegy, hogy bruttó vagy nettó.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) tagsága részéről több bejelentés érkezett a köztestület Országos Etikai Bizottságához arról, hogy egyes gyümölcsfélék (különösen a meggy) felvásárlása esetén bizonyos felvásárlók a felvásárlási árat nem egyértelműen határozzák meg.

Többször előfordult, hogy a felvásárló helyen feltüntetett felvásárlási ár nem volt egyértelmű abban a tekintetben, hogy az bruttó (tehát az ÁFÁ-t, a kompenzációs felárat is tartalmazó) vagy nettó árnak minősül-e. A tagság részéről érkezett jelzések alapján több esetben csak azt követően derült ki, hogy a felvásárlási ár bruttó árnak tekinthető, amikor a felvásárlókkal a végleges elszámolásra sor került. A termelők így sokszor kénytelenek voltak az erőfölényes helyzetben levő felvásárlók által utólag diktált feltételeket elfogadni.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara egyik fontos célkitűzése az etikus vállalkozói magatartás erősítése. Ebben a szellemben fogadta el a NAK Országos Küldöttgyűlése az Üzleti Etikai Szabályzatot, amely az előzőekben részletezett vállalkozói magatartást egyértelműen etikátlannak minősíti.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Országos Etikai Bizottsága a felvásárlási árakat összegszerűségében nem kívánja befolyásolni, azonban az Országos Küldöttgyűlés által biztosított jogosítványaival élve felhívja a kamarai tagságot, hogy vállalkozási tevékenységét az Üzleti Etikai Szabályzatban foglalt elveknek megfelelően folytassa. Az Országos Etikai Bizottság állásfoglalása értelmében csak olyan vállalkozói magatartás tekinthető etikusnak, amely még a szerződéskötés alkalmával egyértelműen tisztázza, hogy egy termék meghirdetett felvásárlási ára bruttó, vagy nettó árnak tekinthető.

Az Országos Etikai Bizottság egyben kéri az érintett kamarai tagságot, amennyiben ezen állásfoglalásban megfogalmazottakkal ellentétes gyakorlatot tapasztal, azt jelezze a falugazdászoknak. Lehetőség van arra is, hogy az etikátlan üzleti magatartást tanúsító kamarai taggal szemben etikai eljárás lefolytatását kezdeményezzék. Az Országos Etikai Bizottság az állásfoglalásában foglaltakat folyamatosan figyelemmel fogja kísérni.

nak

 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most extra kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu