2019. szeptember 18. szerda Diána

Hírek - Növény

Túl gyorsan érnek a gyümölcsök: ez már a minőség rovására mehet

Egy újabb gyenge hidegfront éri el kedd délután Magyarország térségét, így sokfelé lehet záporokra, zivatarokra, és pár fokos lehűlésre is számítani. A front átvonulása után gyorsan visszatér majd a nyári meleg, így az érési folyamatok gyorsak maradnak. Ugyanakkor az átlagosnál hetekkel hamarabb és a szokásosnál magasabb hőmérsékleten történő gyors érés miatt a gyümölcsökben az íz, illat és zamat anyagok képződése is másként alakul.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Az elmúlt napokban jellemzően száraz és forró időben volt részünk, kiterjedt csapadék pedig csak pénteken délután és éjjel fordult elő a Dunántúlon. Itt sokfelé 10, de volt ahol 20-30 milliméternél is több esett, és helyenként felhőszakadás, valamint jég is előfordult. A talaj nedvességtartalma emiatt a Dunántúlon többnyire kedvező, ugyanakkor északkeleten vannak tartósan száraz területek. A hőmérséklet a legmelegebb órákban a hegyvidéki területek kivételével többnyire 30 fok fölött alakult, de a múlt hét közepén forró nap, azaz akár több mint 35 fok is előfordult – írja a met.hu. 

A kukorica zömében már a viaszérés, illetve a teljes érés, a napraforgó pedig a citromérés, sőt helyenként már a növényszáradás fenológiai fázisában jár. A szokásosnál átlagosan két héttel előrébb járnak az érési folyamatok, és a többfelé száraz északnyugati és északkeleti területeken a kényszerérés miatt a termés is jóval gyengébb. A gyümölcsök is előrébb tartanak a fejlődésben, a szőlők korai fajtáinál zajlik a szüret, a körte és alma fajták is hamarabb érnek. Érdemes figyelni ugyanakkor arra is, hogy a száraz idő kedvez a gombabetegségeknek is. 

A következő napokban folytatódik a forróság, bár kedden egy újabb gyenge hidegfront éri el az országot, és várhatóan ezúttal nem csak a Dunántúlra, hanem másfelé is hoz záporokat, zivatarokat kedden és szerdán. Heves viharok is előfordulhatnak kis területen nagyobb mennyiségű csapadékkal és jéggel, nagy mennyiségű csapadékra azonban ezeken a napokon sem lehet számítani. A hőmérséklet pár fokot mérséklődik, de szerdán már ismét 26, 31 fok közötti maximumok várhatók, ezt követően pedig a jövő hét elejéig 30 fok körül alakulnak majd. A magas hőmérséklet miatt az érési folyamtok gyorsak maradnak, tovább szárad majd a kukorica és a napraforgó is. Az éjszakák már egyre észrevehetőbben hosszabbodnak, e miatt a napi hőingás növekszik. Erős UV sugárzás várható, ami perzseléshez vezethet a növények levelein, illetve a gyümölcsökön, zöldségeken is. A száraz, meleg időben fokozottan figyelni kell a tarlótüzek megelőzésére, valamint az állatok számára árnyék és folyamatos friss víz ellátás kell biztosítani. Elsősorban a sekélyebb állóvizek magas hőmérséklete pedig oxigénhiányos állapotokat, és akár halpusztulást okozhat.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu