Túl korán jött a felmelegedés: bajban a vetések?

agrarszektor.hu
A túl korán érkező enyhe idő bár jól esik az embernek, de a tavaszi fagykárok esélyét jelentősen növeli. Az előttünk álló hét első felében sokfelé 10 fok fölé emelkedik a hőmérséklet, amely a vegetáció egy részét már megindíthatja. A tartósabban ködös területeken ezzel szemben nem melegszik fel ennyire a levegő, és nyugalomban marad a vegetáció. A hét második felében átmeneti, de komoly lehűlés várható, így azok a részek járnak jobban, ahol marad a nyugalmi állapot. Ha visszaemlékszünk a tavalyi évre, amikor a Dunántúlon a nagyon enyhe februárban a hónap végére már megindult a nedvkeringés egyes kultúráknál, majd kemény fagyok jöttek, így pillanatok alatt megsemmisült a kajszi, az őszibarack és a mandula termés is. Északkeleten ugyanakkor, ahol ködösebb, hűvösebb idő volt, nem keletkezett ilyen kár.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az elmúlt hét esős idővel indult, és hétfőn az ország nagyobb részén általában 1 és 5 milliméter közötti csapadék hullott. A hét további részén csapadék már nem fordult elő Magyarországon és a hét nagyobb részében bőven volt napos idő is. Erősödött a nappali hőingás, éjszakánként országszerte jellemzően gyengén fagyott, majd napközben előbb 5-10 fokig melegedett a levegő, később pedig már inkább 10 fok körül alakultak a maximumok. Vasárnap ugyanakkor már tartósabb ködfoltok is megjelentek - írja a met.hu.

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.

A talaj felszíne éjszaka többször megfagyott, nappal kiengedett, így az napközben sáros volt. A gyakori megfagyás, kiengedés miatt a talajfelszín így tél végén megemelkedik, mely az őszi vetések gyökereinek megszakadását okozhatja. Ez a jelenség ugyanakkor a talaj fokozatos szikkadását, száradását is előidézi. A talajnak ma reggelre is csak a felszíne fagyott meg, így mélyebben nincsen fagy, és öt centiméteres mélységben többnyire 1-3 fok a hőmérséklet.

A most következő hét első napjaiban még anticiklon alakítja az ország időjárását, így folytatódik a fátyolfelhős, de többnyire napos, száraz idő, a nap első felében helyenként sűrű köddel. Az éjszakák csak a magasabban fekvő területeken lesznek fagymentesek, de nappal a ködös tájak kivételével hamar melegszik majd 10 fok fölé a levegő. A hét közepén változékonyabb időre van kilátás, csütörtökön a nap második felében sokfelé, pénteken már csak helyenként esővel. Összességében 1 és 5 milliméter közötti csapadék valószínű. Pénteken északkelet felől erős, néhol viharos széllel hideg légtömegek érkeznek az ország felé, így hétvégén hajnalonként mínusz 5 fok alatti hőmérsékletekre is lehet számítani. A jövő héten azonban újra melegszik majd a levegő, de valószínűleg alapvetően száraz marad az idő.

Csapadékra ugyanakkor továbbra is szükség lenne, mert bár az őszi nagy hiány után már sok pótlódott a talajban, de nagy területeken még mindig jelentős (60-90 milliméter) mennyiségre lenne szükség. A folytatásban várható nagyrészt száraz időben fokozatosan nő majd a száraz fű, így egyre nagyobb lesz a bozóttüzek esélye. Ha azonban a talaj felszíne kiszárad, akkor a szeles időben porviharok is előfordulhatnak, melyek a talaj felső rétegét elhordják, gödrökben, akadályok mögötti szélárnyékban pedig felhalmozzák. A nappalok rohamosan hosszabbodnak, a következő egy hét során összességében 23 percet.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?