2021. szeptember 21. kedd Máté, Mirella

Hírek - Növény

Új eu-s kármentő alap gazdáknak

Új kármentő alap felállítását tervezi az Európai Bizottság, amelynek értelmében 2014-től állnának rendelkezésre a pénzek.
 
 

Az Európai Bizottság évi 500 milliós extra támogatási keretet tervez létrehozni károsult gazdák megsegítésére. Brüsszel bevezetné, hogy a kárelszenvedés után automatikus rendszerben járjon a támogatás, nem eseti módon, a kár jellegétől függően, mint eddig - írja az Agroline.

Dacian Ciolos, mezőgazdasági biztos hozzáteszi, a támogatás nem lehet több, mint az elszenvedett veszteség 70 százaléka. Az erre szükséges pénzt egy e célra létrehozott, 3,5 milliárd eurós alap biztosítaná, amely a 2014 - 2020-ig tartó ciklusig tartana.

Az unión belül eddig is járt kártérítés, megfelelő pályázat esetén, de leginkább különleges helyzetekben, mint az EHEC baktériumokkal fertőzött zöldségbotrány esetén. Az új gyakorlat értelmében a gazdák akár egy piaci keresletvisszaesés során is pénzhez juthatnának. 

A pontos tervezetet októberben mutatják csak be, de úgy ismeretes, egy gazda abban az esetben élhet majd kártérítési igénnyel, ha a bevétele legalább 30 százalékkal elmarad az előző három év átlagától. Az igény alapját aszály, hideg időjárás, túlzott csapadék, állatbetegség vagy a csökkenő piaci kereslet miatt keletkezett kár is képezhetné. 

Ez az új szabályzás az európai gazdaszervezetek azon kérésére való reakció, amely során „biztonsági háló” létrehozását kérték a bevételingadozások kiküszöbölésére. A felmérések szerint átlagban a gazdák ötöde szenved el 30 százaléknál nagyon éve kiesést.

A tervezet működőképes, a Világkereskedelmi Szervezet szabályainak megfelel, de még európai parlamenti jóváhagyásra szorul.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu