Új EU szabályozás élesedik trágyafronton: fontos változások jönnek

agrarszektor.hu
Az EU új szabályokat fogadott el a termésnövelő anyagok uniós piacon történő forgalomba hozatalára vonatkozóan. A Tanács által elfogadott rendelet harmonizálja a foszfátásványokból és a szerves anyagokból vagy másodlagos nyersanyagokból előállított trágyákra vonatkozó előírásokat az unióban, és ezzel új lehetőségeket teremt ezek nagyüzemi előállítására és piaci értékesítésére. A rendelet harmonizált határértékeket állapít meg az ásványi trágyákban fellelhető szennyező anyagok egy része - például a kadmium - tekintetében - írja közleményében az EU Tanácsa.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Ezek az új szabályok biztosítani fogják, hogy csak a magas szintű uniós minőségi és biztonsági követelményeknek és szabványoknak megfelelő trágyákat lehessen szabadon értékesíteni unió-szerte - mondta Niculae Bädäläu, román gazdasági miniszter. A foszfáttartalmú uniós termésnövelő anyagokban előforduló szennyező anyagok - például a kadmium - potenciális kockázatot jelenthetnek az emberi, állati és növényi egészségre, a biztonságra és a környezetre, ezért az új szabályok korlátozzák az ilyen szennyező anyagok mennyiségét a termésnövelő anyagokban. Hozzátette:

Az új szabályok ösztönözni fogják az alacsony kadmiumtartalmú foszfátműtrágyák és a szerves trágyák előállítását és felhasználását, valamint biztosítani fogják, hogy a környezetbarátabb mezőgazdasági gyakorlatok mellett elkötelezett mezőgazdasági termelők részére a korábbinál nagyobb választék álljon rendelkezésre termésnövelő anyagokból."

A rendelet értelmében a CE-jelöléssel ellátott uniós termésnövelő anyagoknak meg kell felelniük bizonyos követelményeknek ahhoz, hogy az unió belső piacán szabadon mozoghassanak. Ezek a követelmények többek között a szennyező anyagok legmagasabb megengedett szintjére, az összetevők meghatározott kategóriáinak alkalmazására és a címkézésre vonatkoznak. A CE-jelöléssel nem ellátott trágyák gyártóinak továbbra is lehetőségük lesz termékük forgalomba hozatalára a nemzeti piacon.

Az új rendelet a 2003 óta hatályban lévő korábbi rendeletet váltja fel, és a trágyák minden fajtájára (ásványi és szerves trágyák, talajjavító anyagok, termesztőközegek stb.) kiterjed. A következő lépés, hogy a rendeletet még alá kell írni és ki kell hirdetni az EU Hivatalos Lapjában. A rendelet a kihirdetését követő huszadik napon lép hatályba.

A rendelet alkalmazását a hatálybalépésétől számított három év elteltével kell megkezdeni.
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?