Új termésnövelőt fejlesztettek ki a magyar kutatók: ilyen még nem volt Európában

Új termésnövelőt fejlesztettek ki a magyar kutatók: ilyen még nem volt Európában

agrarszektor.hu
Forgalomba hozatali engedélyt kapott és már a piacon is elérhető a Debreceni Egyetem kutatóinak felfedezése. A termésnövelő anyag a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, valamint az Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság szakembereinek 7 éves kutatómunkájának eredménye.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Karaffa Erzsébet, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (MÉK) Élelmiszertudományi Intézetének egyetemi tanára és Kovács Csilla, a DE Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság Újfehértói Kutatóintézet (ÚJKI) Gyümölcstermesztési, Fajtafenntartási és Génmegőrzési Osztályának vezetője 2015-ben kezdte meg kutatását a Tokaji borrégióban. Amint fogalmaztak, a Tricho Immun nevet kapott termésnövelő egy biostimulátor, mely az ökológiai gazdálkodásban is alkalmazható - olvasható a Debreceni Egyetem oldalán. A szakemberek elmondták, hogy kutatásaik során egészséges növényekből két gomba törzset izoláltak, amelyek endofitonok lévén együtt tudnak élni a növénnyel, a szövetekben pedig jótékony hatást fejtenek ki.

Idén is év végi díjeső az agráriumban - Nevezzen és nyerjen Ön is!

Idén nyolcadik alkalommal hirdeti meg a Portfolio Csoport rangos agrárdíjas pályázatát, amelynek célja, hogy egy-egy évben díjazni lehessen a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket. A november 30. -december 1-i kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencián az ágazat szereplői az Év női agrárvállalkozója díjat, az Év fiatal agrárszakembere díjat, az Év kertészete díjat, az Év állattenyésztője díjat, az Év növénytermelője díjat, az Év agrárinnovációja díjat, az Év agrárberuházása díjat és a Portfolio Agrárgazdaságért díjat nyerhetik el. A rangos díjakat - amelyeket a november 30-i szakmai program zárásaként, ünnepélyes keretek között adunk át - színvonalas szakmai zsűri ítéli oda. A díjakra a hazai agrárgazdasági élet bármely szereplője pályázhat, illetve javasolhat jelölteket. A Portfolio a nevezéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2022. július 31-ig. A jelentkezésekhez, illetve a nevezésekhez egy űrlapot kell kitölteni és beküldeni, amely a portfolio.hu portálon, az Agrárszektor Konferencia weboldalán érhető el. Az űrlapot ide kattintva is le lehet tölteni. Legyen Ön is az év végi agrár-díjeső részese, nevezzen vagy jelöljön a rangos díjakra!

A piacon egyedülálló a kész termék, az európai piacokon jelenleg nincs forgalomban hasonló növénykondicionáló készítmény. A termék hatékonyságával kapcsolatban 5 éve folynak a szabadföldi kísérletek, ezek bizonyítják az eredményességét. A mintákban kimutathatók a biostimulátor pozitív hatásai

- fejtette ki Karaffa Erzsébet.

Kovács Csilla elmondta, hogy a 7 éve megkezdett kutatások során a kórokozók izolálásakor azonosították azt a két Trichodermát, amelyek a Tricho Immun meghatározó elemei. A szántóföldi növényeknél, valamint a gyümölcsösösökben végzett vizsgálataik azt mutatták, hogy a kondicionáló hatására egyebek mellett a lombnövekedés, a terméshozam, valamint a cukortartalom emelkedése elérheti az 5-15%-ot is.

A termésnövelő ezen kívül védelmet biztosít a biotikus és az abiotikus stresszfaktorokkal szemben egyaránt, fokozza a növény immunitását úgynevezett növényi probiotikumként a kórokozó gombafajokkal szemben, továbbá hatóanyagai révén megakadályozza az esetleges sérüléseken történő bejutásukat, sebzáró képességének köszönhetően a felületek felülfertőződését

- emelte ki Kovács Csilla.

A Debreceni Egyetem úttörő szerepet tölt be a hazai technológiatranszfer programok kidolgozásában, a magyar egyetemek közül elsőként indított Proof-of-Concept programot az intézményben keletkező korai fázisú kutatási eredmények hasznosításának támogatására. Bene Tamás, az egyetemi Kutatáshasznosítási és Technológiatranszfer Központ vezetője elmondta, hogy az egyetem harmadik missziós tevékenységének fontos célja, hogy a kutatási eredmények ne csak tudományos publikációk, hanem konkrét termékek és szolgáltatások formájában is megjelenjenek, és ezáltal a társadalom szélesebb körében is hasznosuljanak. Ezt a folyamatot támogatja az UD-IMPACT program, mely a Debreceni Egyetem Innovációs Alap (DEINA) finanszírozásával valósul meg. Ez a mostani termésnövelő az első olyan piaci termék, mely az UD-IMPACT keretében meghirdetett Proof of Concept Program támogatásával jutott el a technológiatranszfer fázisába.

A szabadalmi bejelentés 2018-as benyújtását követően megindult a partnerkeresés, melyben a kutatóknak is jelentős szerepük volt. Számos egyeztetés lefolytatását követően a Danuba Kft.-vel írtuk alá a licenciamegállapodást, melynek értelmében a hazai cég vezetheti piacra a terméket

- tette hozzá Bene Tamás.

A termék egyelőre csak Magyarországon kapható, azonban a licenciamegállapodás értelmében a hasznosító partner jogosult más országokban is megkezdeni a forgalmazást. Zajácz István, a forgalmazó Danuba Kft. ügyvezetője kiemelte, hogy a vállalatuk célja, hogy környezetbarát és bio készítményeket, tápanyagokat biztosítson a gazdáknak. A szakember elmondta, hogy termékeik jelentős részét külföldről importálják, ezért is örültek meg neki, hogy itthon ilyen minőségű Trichodermát találtak. Ezeknek a gombáknak a jótékony hatása közismert, azonban a Karaffa Erzsébet és Kovács Csilla által leírt fajok hatása és eredményei Európában, sőt világszerte is egyedülállóak.

Célunk, hogy a sikeres itthoni debütálás után a termék külföldön is forgalomba kerüljön

- jelentette ki Zajácz István.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?