Új ügyvezető a Vetőmag Szövetség élén

agrarszektor.hu
Polgár Gábort nevezték január elsejétől a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatójának. A szakember Ruthner Szabolcsot váltja a tisztségben, aki Svájcban, a Nemzetközi Vetőmag Szövetségnél folytatja munkáját.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A hazai szervezet új ügyvezető igazgatója, Polgár Gábor vetőmag-felügyelőként kezdte pályafutását 1992-ben. 2011-ig a vetőmag-felügyelet területén vezető beosztásokban tevékenykedett, majd a 2014-ig a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. vetőmagüzemének divízió igazgatójaként dolgozott.

A Vetőmag Szövetségnél a folyamatban levő sikeres programokat szeretném továbbvinni - mondta Polgár Gábor. - A Gabonatermesztők Országos Szövetségével posztregisztrációs fajtakísérleteket szervezünk, hogy a felhasználók objektív eredmények birtokában minőségi növényfajták közül választhassanak. Továbbra is fontos feladatunk a fémzárolt vetőmaghasználat propagálása, hiszen évről-évre felbukkannak rossz minőségű, hamisított vetőmagok. Emellett szeretnénk a vetőmag-előállítókat az ESTA minőségbiztosítási rendszer bevezetésében segíteni. Ennek célja a csávázás minőségének és a csávázott vetőmagok megfelelő kezelésének biztosítása - közölte Polgár Gábor.

Ruthner Szabolcs több mint tíz évig dolgozott a Vetőmag Szövetségnél, 2006 óta ügyvezető igazgatóként. Mint elmondta: sikernek könyveli el, hogy modernizálódott a szövetség működési és információs rendszere, korrekt szakmai együttműködés alakult ki a társ érdekképviseletekkel, a minisztériummal, a szakhatóságokkal, és megélénkült a kapcsolat a nemzetközi szervezetekkel is.

A magyar agrárszakember feladata a svájci székhelyű Nemzetközi Vetőmag Szövetségben (ISF) elsősorban a globális vetőmag-kereskedelmet lehetővé tevő szabályozások, nemzetközi egyezmények betartásának felügyelete, illetve fejlesztése lesz. Emellett a szervezet zöldség vetőmag szekciójának munkáját fogja segíteni.
Az ISF-nek több mint 50 nemzeti szövetség a tagja, ezért sok különböző érdeket és nézőpontot kell összehangolni - tette hozzá Ruthner Szabolcs. Ez rendkívül komoly kihívás a számomra, de bízom benne, hogy az elmúlt 10 év egyezetési tapasztalataira építve képes leszek az elvárásoknak megfelelni - fogalmazott.

Évi százmilliárdos bevétel az exportból
A Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezetnek és Terméktanácsnak 817 tagja van, elnöke Takács Géza. Az exportorientált ágazat szereplői nagyságrendileg éves szinten 100 milliárdos forint árbevételt realizálnak. Magyarország - Franciaország, Hollandia, az Egyesült Államok, Németország és Chile után - a 6. legnagyobb vetőmag exportőr a világon. A szektorban tevékenykedő vállalkozások évente több mint 100 különböző fajból, csaknem 1500 fajta vetőmagot állítanak elő. Az európai és a világ vetőmagiparában betöltött jelentős szerepvállalás a kedvező termőhelyi és klimatikus adottságoknak, infrastruktúrának, szakképzettségnek, valamint a megfelelő jogszabályi környezeten alapuló hatósági munkának köszönhető.
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?