2021. március 2. kedd Lujza

Hírek - Növény

Újabb áldozatot szedett a hosszantartó esőzés: gyomkáosz jöhet a magyar földeken

Nem tudnak rámenni a gépeikkel a felázott földekre a gazdálkodók az elmúlt hetek csapadékos időjárása miatt. Ez jelentősen hátráltatja a vegyszeres gyomirtás elvégzését, és akadnak olyan területek, ahol az is kérdéses, hogy a gazdák egyáltalán meg tudják-e majd csinálni a szükséges kezeléseket a növényeken.
 
 

Jelentősen hátráltatja a vegyszeres gyomirtás elvégzését az elmúlt időszak csapadékos időjárása a tavaszi vetésű növényeknél, a gazdálkodók ugyanis nem tudnak rámenni gépeikkel a felázott földekre – mondta a Világgazdaságnak Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ) elnöke. Ha mégis sikerült elvégezni a szükséges kezelést, akkor sok helyen az okoz problémát, hogy a kiszórt vegyszert lemossa az eső. A legnagyobb probléma a Dunántúlon és az Alföld középső részein van, itt ugyanis a csapadékhiány átfordult többletbe.

Több olyan terület is akad az országban, ahol az is kérdéses, hogy egyáltalán el tudják-e majd végezni a szükséges kezeléseket a gazdák, hiszen a húsz fok körüli nappali hőmérséklet a sok csapadékkal robbanásszerű növekedést okoz a kukoricánál - emelte ki a GOSZ elnöke. A gyomirtást legfeljebb a kukorica hat-, nyolc-, esetleg tízleveles állapotáig lehet elvégezni, amit a hirtelen növekedéssel hamar meg is haladhat a növény, így a gazdálkodók lekéshetnek a gyomirtásról. Az őszi kalászosoknál is akad probléma, fennáll ugyanis a kalászvédelem és a gombairtószeres kezelések elmaradásának a veszélye. 

 

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub: Hatalmas birtokrendezés jön a magyar földeken

  Kiknek kedvezhet és kiknek nem az új szabályozás?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu