2020. június 4. csütörtök Bulcsú

Hírek - Növény

Újabb elismerést zsebelt be - Díjazták a Szőlőőr megalkotóját

Gábor Dénes Ösztöndíjat kapott Árendás Csaba, a QuantisLabs Kft. ügyvezető igazgatója, aki korábban a SmartVineyard/Szőlőőr nevű, átfogó növényvédelmi döntéstámogató rendszert fejlesztette ki. A rendszer képes a szőlőt érintő gombás fertőzések detektálására, és lehetővé teszi a betegségek távoli diagnosztikáját a valósidejű, helyszíni mérések biztosításával. A NOVOFER Alapítvány és Docler Holding vállalat Gábor Dénes díját olyan fiatal szakemberek kaphatják meg, akik kiemelkedő tudományos és kutatási-fejlesztési tevékenységet végeznek.
 
 

Gábor Dénes ösztöndíjjal ismerték el Árendás Csabát, a QuantisLabs Kft. ügyvezető igazgatóját, aki a SmartVineyard/Szőlőőr nevű növényvédelmi rendszert dolgozta ki. A rendszer keretében telepített, fejlett precíziós szenzorokkal ellátott mérőállomások képesek az összes olyan időjárási paraméter mérésére - és a mért adatok értékelésére -, amelyek szerepet játszanak a növényi fertőzések kialakulásában.

Az átlagosan kilenc hektáronként kihelyezett diagnosztikai eszközök precízen mérik a mikroklimatikus adatokat és megbízható információkkal látják el a felhasználót a számítógépről és okostelefonról is elérhető kezelőfelületen. Az átfogó, agro-intelligencia rendszerrel mért és értékelt adatokkal a szőlészek olyan döntéseket hozhatnak, amelyek jelentős pénzt, időt és munkaerőt takaríthatnak meg.

A SmartVineyard/Szőlőőr rendszer 2015.márciusában elnyerte a 2014. év legjobb Agrár Innovációjának kijáró díjat, 2014-ben pedig több nemzetközi elismerésben is részesült. Emellett az Európai Bizottság 2014-es döntése alapján a technológia 1 millió eurós támogatáshoz jutott a Horizont 2020 alapból.

A Gábor Dénes ösztöndíjat a Novofer Kuratórium és Docler Holding hozta létre. A díjat minden évben fiatal, kiemelkedő tudományos és kutatás-fejlesztési tevékenységet végző fiatal szakemberek kapják


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu