Újabb fordulatot vesz az időjárás: ennek sok gazda örülni fog

Újabb fordulatot vesz az időjárás: ennek sok gazda örülni fog

agrarszektor.hu
A múlt heti száraz, napos, meleg időben jól lehetett haladni a mezőgazdasági munkákkal, a még elmaradt aratással. A talajok sokat száradtak, szikkadtak, sajnos ott is, ahol az aszályos tavasz után a nyár első fele is csapadékhiányosan alakult, így a Dunántúlon ismét jelentős területeken száraz a talaj. A folytatásban azonban változékonyabbra fordul időjárásunk, a hét első felében az ország nyugati felén jelentős csapadékra lehet számítani.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A múlt hét első felében elszórtan még előfordultak kisebb záporok, zivatarok, majd péntektől országszerte száraz idő volt a jellemző sok napsütéssel, magas UV sugárzással - írja a met.hu. A talajok felszín közeli rétege jelentősen száradt, és a mélyebb rétegekben is a nedvességvesztés volt a meghatározó. Ezek a folyamatok kedvezően hatottak a korábban vízzel elárasztott illetve telítetté vált talajokon, ahol most kedvezővé váltak a nedvességviszonyok, azonban a nyár első felében is szárassággal küzdő kisalföldi, kelet-Dunántúli és nyugat-alföldi tájakon ismét 50% alá csökkent a felső egy méteres réteg nedvességtartalma a növények számára hasznosítható víztartalom százalékában. Győr és Mosonmagyaróvár térségében valamint a Mohácsi sziget környezetében a kritikus 40%-ot sem éri el ez az érték, arrafelé nagyon száraz a talaj. 

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. A rendezvény az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt, illetve lehetőséget biztosít a networkingre és a kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát december 3-4-én!

Az ország nagy részén az átlagosnál csapadékosabb június után júliusban is több esett a szokásosnál. A havi csapadékösszeg jellemzően 40 és 70 mm között alakult, de a Tiszántúlon és a Dunántúl délnyugati részén 100 mm-nél is több esett. Előbbi tájakon kiegyenlítettebb volt a csapadék időbeli eloszlása, míg utóbbi területeken egy nap alatt hullott 90-110 mm jelentős károkat okozva. A Kisalföld jelentős részén és a Duna déli szakaszának környezetében azonban 40 mm sem esett a hónap során. Ezeken a területeken valamint a Zemplén és a Cserehát északi részén jelentős negatív anomália mutatkozik a havi csapadékösszeg értékében, míg délnyugaton és a Tiszántúl nagy részén jelentékeny pozitív eltérés látható. 

Forrás: MTVA/Bizományosi: Lehotka László

A búza aratása lassan mindenütt befejeződött, az elmúlt hét száraz időjárása kedvezett a mezőgazdasági munkáknak. A már learatott, de még el nem munkált táblák a kedvező talajnedvességi viszonyok mellett gyorsan gyomosodnak. A kapás növények az ország nagy részén jellemzően jól fejlettek, csapadékot és meleget egyaránt kaptak az elmúlt két hétben. A napraforgó már a virágzás végén jár, a kaszatok növekednek. A keleti tájakon ahol az átlagosnál esősebb volt a nyár első fele, a kukorica állományok gyönyörűek, igazán jó termésben lehet bízni, de a szárazabb dunántúli területeken is sokat fejlődtek. A képet az árnyalja kissé, hogy egyes táblák mélyebben fekvő részein az időszakos vízborítás károsította a növényeket.

Az előttünk álló hét első felében egy hullámzó frontrendszer határozza meg időjárásunkat. Sok lesz fölöttünk a felhő, és sokfelé várható eső, zápor, zivatar. Ezúttal a Dunántúlon valószínű a nagyobb mennyiségű csapadék, ott csütörtök délig 30-60 mm-re lehet számítani, de lokálisan ennél több is hullhat. A Tiszántúlon ezzel szemben területi átlagban csak 2-5 mm közötti összeg várható, de lesznek szárazon maradó területek is, illetve elszórtan itt is jelentős mennyiség hullhat. Az ország nagy részén a talajok nedvességgel való feltöltődése lesz a jellemző, de keleten, északkeleten továbbra is a párolgás marad az uralkodó, és tovább száradnak a talajok. Hőmérséklet tekintetében nagy különbségek alakulnak ki a front két oldalán. Nyugaton, északnyugaton a legmelegebb órákban is 25 fok alatt marad a levegő hőmérséklete, míg keleten, délkeleten továbbra is 30 fok fölött alakulnak a maximumok. Csütörtöktől egyre inkább egy tőlünk északra elterülő anticiklon határozza meg időjárásunkat. Visszatér a napos, jellemzően száraz, meleg idő. A szél egész héten nagy területeken élénk, helyenként erős lesz.  

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?