2021. április 15. csütörtök Anasztázia, Tas

Hírek - Növény

Újabb rovarinvázió közeleg: pokollá teszik az egész ország életét

Nem hagyott alább idén sem a poloskainvázió Magyarországon, ezekben a hetekben fejlődik ugyanis az ázsiai márványos poloskák második generációja. A rovarral az a legnagyobb probléma, hogy egyáltalán nem válogat a táplálékot tekintve, a fákon, a zöldségeken és a szántóföldi növényeken is egyaránt megjelenhet. Az, hogy idén még nem találkoztunk velük, semmit nem jelent, legkésőbb augusztus-szeptemberben ugyanis már ott lesznek a poloskák szinte mindenhol.
 
 

Az egész ország életét megkeserítik majd idén is a poloskák, már megjelentek ugyanis az ázsiai márványos poloskák második nemzedékének imágói - mondta az InfoRádiónak Vétek Gábor, a Szent István Egyetem Rovartani Tanszékének egyetemi docense. A rovar joggal okoz rémületet, a magyarországi nemzedékszámát a múlt évben kezdték el részletesen vizsgálni  a Szent István Egyetem Rovartani Tanszékén, és kiderült, hogy egy kétnemzedékes fajról van szó, habár északra kevesebb, délre több nemzedék is kialakul ebből a rovarból - tette hozzá. 

Budapesten a kőrisfákon, a juharfákon, a gyümölcsfákon és a díszfákon egyaránt meg lehet figyelni a poloskafaj példányait - közölte Vétek Gábor. A szakértő szerint a rovarral az lehet az egyik legnagyobb probléma, hogy a táplálékot tekintve egyáltalán nem válogatós, hiszen ahogy a fák termésén, úgy a zöldség- és szántóföldi növények termésein is előszeretettel szívogatnak. Ha idén valaki esetleg még nem látott a paprikában, a paradicsomban, a zöldbabban poloskát, nem lélegezhet fel, mert legkésőbb augusztus-szeptemberben már mindenhol ott lesznek - emelte ki. 

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu