2021. október 19. kedd Nándor

Hírek - Növény

ÚMVP: pályázóknak 5 %-a vitte el az eddigi támogatások több mint 60%-át!

A vidék gerincének az agráriumnak kell lennie, ennek érdekében jelentős átalakulások várhatók a közeljövőben a vidékfejlesztés és az agrártámogatás rendszerében – mondta el V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár az Új Széchenyi Terv mezőgazdasági támogatásainak lehetőségeiről tartott makói előadásában.
 
 

„Az elmúlt időszakban leértékelődött mindaz, ami a faluhoz kötődött, például a házias ételek, a minőségi, egyedi értékek” – folytatta V. Németh Zsolt. A kormányzat ezt felismerve átalakítja az eddigi támogatási, pályázati lehetőségeket - írja a kormany.hu.

Az államtitkár elmondta: elsőbbséget élvez majd a környezet és tájgazdálkodás, ezen belül is az egyéni, családi kis- és középbirtokoknak lesz meghatározó szerepe. A Vidékfejlesztési Tárca továbbra is támogatja az önkéntes beszerzési, tárolási feldolgozási, értékesítési társulások, szövetkezések létrehozását, ahogy a több lábon álló gazdadásokat és a mikro-, kis- és középvállalkozásokat is.

A megújításhoz kapcsolódóan már eddig is történtek lépések, intézkedések: ilyen volt a Nemzeti Földalapkezelő létrehozásáról szóló törvény megalkotása, a közbeszerzési törvény, a kistermelői rendelet módosítása, a földmoratórium meghosszabbítása,s az Agrár Széchenyi Kártya bevezetése.
„Sajnos azt kellett tapasztalnunk, hogy az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program 2007-2013 közötti időszakának támogatási rendszere több területen sem hatékony” – fűzte hozzá V. Németh Zsolt. „A támogatási időszaknak a félidején vagyunk túl, és a mintegy 1300 milliárdból a hátra lévő évekre már csak közel 200 milliárd forint áll rendelkezésre. A pályázóknak pedig mintegy 5 %-a vitte el az eddigi támogatások több mint 60%-át. Erre nincs példa Európában.”

Az államtitkár szerint a vidékfejlesztés intézményrendszerét is meg kell újítani. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal például vezetésében és szerkezetében is teljesen átalakult. Újraszervezik a LEADER Program pályázati lehetőségeit is, hiszen az közösségek összetartozását, önirányítását célzó program „önmaga paródiája lett” – fogalmazott a politikus. V. Németh Zsolt a következő hetekre már konkrét változásokat ígér a szabályozások terén, szélesebb skálán jelennek majd meg pályázatok, amik érthetőbbek, igazságosabbak lesznek.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu