2022. június 26. vasárnap János, Pál

Hírek - Növény

Valami történt a németeknél: egyre kevesebb az import gyümölcs az országban

Kis mértékben ugyan, de visszaesést mutat a 2021-es a német frisspiaci zöldség-gyümölcs behozatal. A 2020-as rekord importévet követően a koronavírus-járvány második évében, 2021-ben kis mértékben visszaesett a német frisspiaci zöldség-gyümölcs behozatal – írja a Fruchthandel. A zöldségeknél a 3,4 millió tonnás mennyiség 3%-kal marad el a 2020-astól. A külföldről vásárolt volumen felét a paradicsom, a paprika és az uborka teszi ki együttesen. Az uborka importja gyakorlatilag nem változott, míg paradicsomból és paprikából kevesebbet vásároltak a németek.
 
 

A csonthéjas gyümölcsök tekintetében elmondható, hogy a 2021-es évben a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt erősen visszaesett a dél-európai termés, ami a német importban is megmutatkozott. Ezt még az egzotikus gyümölcsök növekvő behozatala sem tudta kompenzálni, így a 2021-es teljes német frisspiaci gyümölcsimport mennyisége 5,37 millió tonna lett, ami 5%-os csökkenést jelent az egy évvel korábbihoz képest - írja a FruitVeb.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

A német zöldség-gyümölcs import visszaesésének okai között szerepelnek egyrészt a szállítási nehézségek (elsősorban a szállítási kapacitások csökkenése, a konténerek megbízhatatlan rendelkezésre állása, a növekvő energia-, üzemanyag- és csomagolóanyag árak, valamint a sofőrhiány), másrészt pedig az exportőr országok alacsonyabb termései. A csonthéjasoknál tavaly drámai volt a helyzet, de a 2021-es esős, hűvösebb német nyár nem kedvezett a dinnyefélék fogyasztásának sem. A nemzetközi áruszállítást övező turbulenciák várhatóan 2022-ben sem szűnnek meg: az üzemanyagárak növekedését az ukrán válság máris tovább súlyosbította.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben