Valódi csodaszer, de meg is kérik az árát: mire használható a kovaföld?

Valódi csodaszer, de meg is kérik az árát: mire használható a kovaföld?

agrarszektor.hu
Aki egy kicsit jobban belemerül a témába, hogy mi mindenre jó a kovaföld, már-már azt gondolhatná: íme, tényleg létezik egy univerzális elixír, egy minden nyavalyára bevethető szupertitkos csodaszer. A kovaföld ugyanis a szagtalanítástól a kullancs- és bolhaporig sok mindenre használható, de hűséges rajongói ennél jóval több felhasználási lehetőségét ismerik. A HelloVidék utánajárt a témának, és biogazdálkodókat is megkérdezett, hogy nekik hogyan vált be a kovaföld, illetve mire tudják ők használni?

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A kovaföld nem olyan csodaszer, mint például a porcsin, amit sokan gyomnak tekintenek és ami bármelyik kertben ingyen megterem. Viszont nem is olyan elérhetetlen egzotikum, amiért sok mérföldet kellene zarándokolni. Noha elég borsos áron, de kilós akár kiszerelésben is beszerezhető Magyarországon - írta meg a HelloVidék.

Mi is az a kovaföld?

A kovaföld fő összetevői olyan aprócska élőlények maradványai, amelyek létezésérőla legtöbben alig vesznek tudomást. Furcsa kis amőbák, fitoplanktonok és egysejtű életformák, amelyek a tápláléklánc legalján léteznek, és fotoszintézis segítségével a szén-dioxidot és a vizet oxigénné alakítják át. Amikor meghalnak, a tavak és folyók mélyén az iszap részévé válnak.

Ki fedezte fel?

Ahogy lenni szokott, nincs új a nap alatt, a kovaföldet igazából senkinek sem kellett felfedeznie, ugyanis már az ókori görögök is használták, főként építőanyagként, a téglákhoz. A természetes kovaföld egyébként egy fehéres, sárgásbarnás színű, rendkívül finom, aprószemű por.

A természetes kovaföldet a mélyből bányásszák, hiszen több millió évvel ezelőtt alakult ki azokon a helyeken, ahol egykor vizes területek voltak: tehát régi tavak és tengerek mélyén van kovaföld. A benne található silica (szilícium-dioxid) a leggyakoribb anyag a Földön. A természetes kovaföld 85%-ban tartalmaz szilícium-dioxidot, a maradék részben pedig más oxidokat találhatóak meg benne.

Fontos tudni: veszélyes is lehet

Mivel nagyon apró, finom szemcséjű, érdemes a legelején hangsúlyozni, hogy a kovaföld már kis mennyiségben, belélegezve és a tüdőbe kerülve is roppant veszélyes lehet az emberi szervezet számára is. Tehát bármire is használja az ember, legyen nagyon óvatos, és ne szippantsa be a porát! Emellett ne adja gyerekek kezébe sem, mert nem játék!

Amire biztosan használható: rovarirtásra

Nélkülözhetetlen vegyszermentes irtószer lehet egy biokertben, ami hatékonyan vethető be a kártevők elleni védekezésben. Ezt több hazai biogazdálkodó is megerősítette, akiket a HelloVidék erről kérdezett. Egyikük ezt mesélte a kovaföldről, hogy a tyúkjainál használja a tyúkatka (ismertebb nevén tyúktetű) ellen. Beszórja vele a padozat szénáját, és a tyúkokra is szór belőle időnként. Mindezt prevencióként, ugyanis az atkák nem bírják a finom kovaport.

Egy másik biogazdálkodó szerint egyaránt bevethető például rovarok, csigák, férgek, pókok, levéltetvek és kullancsok ellen. A rovarok és csigák számára a kovapor ugyanis olyan, mintha ezernyi penge szurkálná a testüket, a sok apró sérülés gyors kiszáradáshoz vezet, és a kártevők rövid időn belül elpusztulnak. A port egyszerűen csak a növények töve köré kell szórni, de a levélzetre is lehet hinteni belőle, mert így a csigák és a meztelencsigák ellen is hatásos. Eső után mindig újra ki kell juttatni belőle - tanácsolta a a szakember.

A természetes kovaföld szagtalan és nem mérgező

Ez a puha, selymes ásványi anyag textúrájában igencsak hasonlít a krétaporra vagy a lisztre. A legegyszerűbb felhasználási területe a biokerteken túl a konyha, ahol súroló mosogatószerként is bevethető, mivel természetes koptató hatással bír, így a rozsdamentes edények és felületek kiváló tisztítója. A mosogatószerek, tisztítószerek fehérítőt tartalmaznak, illetve különböző vegyi anyagokat, amelyek nemcsak az egészségre, de a környezetre is veszélyt jelentenek. Ezért is használható bátran otthon is a kovaföld: takarításra, felmosásra vagy épp mosogatásra. Egyéb felhasználási területei:

  • Csiszolóanyagként lehet vele például evőeszközöket polírozni
  • alkalmas a hűtőszekrény szagtalanítása,
  • kiválóan használható folttisztításra,
  • de bevethető a háziállatokon bolhairtásra is.

Mire jó az étkezési minőségű?

A leírások szerint az étkezési minőségű kovaföld egy teljes mértékben biztonságos, hozzáadott anyagoktól mentes, természetes szagtalan por. A termékajánlók szerint az emberi szervezetre számos jótékony hatással bírhat, jót tesz a bőrnek és a hajnak, segíti az egészséges bélműködést. Aki táplálék-kiegészítőként, egészségügyi okok miatt állna neki szedni, az csak óvatosan tegye ezt, és mindenképpen kérje ki előtte az orvosa tanácsát!

A Perui kovaföld lenne a csúcsok csúcsa?

Nem egy olyan termékleírás kering a neten, amely más kovaföldekkel szemben azt állítja, hogy az igazi csodaszer a "perui kovaföld", ami képes kivezetni a baktériumokat, a vírusokat és a nehézfémeket a szervezetből, pusztán a "szerkezetéből adódóan". Ez a kovaföld a világszinten is a legtisztább minőséget biztosító Peruban, egy ősi, több ezer éves, mikro-fosszilis, üledékes, kiszáradt rétegből kerül kibányászásra, ezért az egyik legtisztább, ami rendelkezésre áll. Nem kémiai, hanem fizikai/mechanikai módon működik, így nincs kémiai toxicitása. Az étkezési minőségű kovaföld 100%-ban természetes és szerves forrása a szilícium-dioxidnak, ezen kívül megtalálható benne 15 féle természetes ásványi anyag, többek között: magnézium, kalcium, nátrium, vas és sok nyomelem is, mint például a titán, a bór, a mangán, a réz és a cirkónium. A kovaföld 85%-ban szilíciumot tartalmaz, olvasható egy internetes leírásban is.

Azért mielőtt bárki fogyasztani kezdené a "perui kovaföldet", érdemes szakemberek tanácsát kikérnie, és egyeztetnie az orvosával egyeztetnünk. Kiss Anna dietetikus és Tóth Barbara, a Szegedi Egyetem gyógyszerésze - egy korábbi HVG-cikkben - erősen azt gyanította, hogy a perui inkább csupán a fantázia szülte, egzotikus hatást keltő eposzi jelző a kovaföld előtt, mintsem a pontos származási hely megjelölése.

A kovapor fogyasztásának nélkülözhetetlenségéről győzködő leírások egyik legszebb momentuma, mikor a leírásokban félrevezetően a Nobel-díjas Adolf Buthenand professzort idézik, aki állítólag kijelentette, hogy az élet nem is létezhetne szilícium-dioxid nélkül. Valóban nem, a kovamoszat élete semmiképp. Ha a földi élet szilíciumalapú lenne, akkor az ember E. T. A. Hoffmann novellájából a homokember lenne. De az emberi élet továbbra is szénalapú, Buthenand professzor pedig a nemi hormonok kimutatásáért kapott kémiai Nobel-díjat 1939-ben. (Amit egyébként Adolf Hitler őszinte híveként a náci párt nyomására akkor át sem vett.)

Bevett fogás ezeknél a szezonális csodaszereknél Nobel-díjasokra hivatkozni. Szent-Györgyi Alberttől is eljutottak már páran addig, hogy a citromlé gyógyítja a rákot

- figyelmeztette az olvasókat Tóth Barbara.

A szakértők szerint valóban van némi, némi 1-1,5 gramm körüli szilícium az emberi szervezetben, ami döntően a csontokban, a porcokban, a bőrben, a hajban, a körömben fordul elő. Míg Kiss Anna a HVG-nek az nyilatkozta, hogy a szilícium létfontosságú számunkra, addig Tóth Barbara óvatosabban fogalmazott. A szakember elmondta, hogy a szilícium nyomelemként feltételezhetően szerepet játszik a szervezet egészséges működésének fenntartásában, ugyanakkor a pontos élettani szerepe egyelőre nem tisztázott, és nélkülözhetetlensége sem bizonyított. Ugyanakkor azzal a gyógyszerész és a dietetikus is egyetértett, hogy a szilíciumszükségletre vonatkozó vizsgálatok szerint a napi felvétel 20-40 mg közötti, és szoros összefüggést mutat a táplálkozási szokásokkal. Ezen túl viszont még sosem készült olyan vizsgálat, amely a hazai szilíciumellátottságot vizsgálta volna, így ajánlott napi szilíciumbevitelre vonatkozó ajánlás egyelőre nem létezik. Egyes vizsgálatok alapján egy 70 kilós felnőtt naponta 1,75 gramm szilíciumot fogyaszthat mellékhatások nélkül - mutatott rá Tóth Barbara, aki hajmeresztőnek tartja, hogy a perui kovaföld "használati utasításában" napi 7 gramm bevitelt javasolnak.

Annyi biztos, nem olcsó: ennyiért lehet most kovaföldet vásárolni

A kovaföld az interneten ezernyi webáruházban beszerezhető. Érdemes külön csoportban nézni az étkezési célra ajánlottakat, a prémium minőségű kovaföldeket. Ezek általában 250 grammos kiszerelésben: 1100-2000 forintos áron kaphatóak. 100 grammos kiszerelésben találni kifejezetten "perui" kovaföldet is: 600 forintért. Jellemzően "magas szilícium tartalmú extra finomra őrölt ásványi por"-ként árulják, kúraszerűen, napi 1-2 kiskanálnyi mennyiséget ajánlanak belőle, vízzel elkeverve fogyasztani. Kiemelik, hogy az egészséges emésztés helyreállítására, immunrendszer erősítésére, és a bőr-haj regenerálására ajánlják, de "javíthatja az anyagcserét és a tápanyagok felszívódását is". Kapszulában és tablettákban gyakran keverik C-vitaminnal, szelénnel és cinkkel.

Aki biogazdálkodóként, vagy csak otthon a kertben és a lakásban szeretné bevetni, az vödrös kiszerelésben is megvásárolhatja. Egy kiló kovaföld viszont nem olcsó mulatság, 7-10 ezer forintba kerül. Viszont a vödrös kiszerelésnél nagyon kell vigyázni, mert ha nem szerepel rajta, hogy étkezési célra használható, akkor véletlenül sem szabad elfogyasztani!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?