Valós alternatíva a szakmai befektető

agrarszektor.hu
Jelen gazdasági környezetben is széles a paletta a kis-és középvállalkozások számára elérhető finanszírozási formák terén. Az Új Széchenyi Terv keretében megjelenő pályázatok mellett a JEREMIE I alapokban is van még 2013 végéig kihelyezésre váró tőke, a JEREMIE II program pedig hamarosan aktív lesz 41 Mrd Ft-os keretösszeggel. Pályázatok, kockázati és magántőke mellett pedig a stratégiai partner, szakmai befektető is lehetőség - ez utóbbi befektetési formát járták körbe a Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) és az M27 ABSOLVO közös rendezvényének előadói.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A JEREMIE programoknak köszönhetően a kockázati tőkebefektetések nem csupán nagy nyilvánosságot kaptak az utóbbi időben, hanem valós finanszírozási alternatívává is váltak a korai szakaszú vállalkozások számára. A befektetői partnerség azonban nem csak az induló vállalkozások kiváltsága. Bár stratégiai befektetésekről ritkán hallani, ez is létező alternatíva a tőkebevonás terén. Mi több, a stratégiai befektető nemcsak az innovatív vállalkozásokat keresi, hanem nyitott a tradicionális iparágak (mezőgazdaság, élelmiszeripar, építőipar) felé is. Így ha egy kis- és középvállalkozásnak nem elsősorban a pénzmozgás az érdeke, akkor sokat profitálhat a befektetés ezen típusából.

Eljutás a befektetőhöz
Ahhoz, hogy egy kis-és középvállalkozás sikerrel járjon a szakmai befektetővel való tárgyalás során, az alábbiakkal érdemes rendelkeznie:

  • koherens üzleti terv (írott formában, számításokkal alátámasztva)
  • menedzsment csapat (nem egyszemélyes; erős angol nyelvismeret)
  • átvilágításhoz szükséges adatok és dokumentáció
  • világosan meghatározott piacok
  • jól meghatározott ötletek: mit várunk a stratégiai partnertől, és mi az, amit mi kínálunk
  • stratégiai befektetők céljainak megfelelő konszenzusok
  • finanszírozási, adóügyi, jogi és külpiaci szakértők, tanácsadók

Tahy Balázs, a Riverside globális magántőke társaság befektetési igazgatója előadásában rámutatott arra, hogy lényeges különbségek vannak a pénzügyi és a stratégiai befektető között. Míg a pénzügyi befektető belátható időn belüli magas megtérülést, valamint exitet keres, addig a stratégiai befektetőt nem elsősorban a nagy megtérülés motiválja. Sőt, utóbbi számára jóval érdekesebb maga a vállalat, hiszen hosszabb távú együttműködésben gondolkozik.

Hogy mi a stratégiai befektetések célja, azt Alf Netek, a Kapsch Group marketingigazgatója osztotta meg a közönséggel. Meglátása szerint a technológiai vagy fejlettségi előnyök, a szinergia, a diverzifikált tevékenység, az új piacok elérése, vagy a piachoz való alkalmazkodás erősítése, közös hatékony beszerzési források elérése egyaránt célja lehet egy ilyen jellegű befektetésnek. Sok szakmai befektető részletes pontozási rendszert alkalmaz a befektetések értékelésére, és jól kialakított folyamatok mentén keresi a potenciális partnereket, befektetéseket.

Andreas Reinthaler, az M27 Csoport partnere azonban ennél is tovább ment - szerinte egy kis-és középvállalkozás számára a fejlődés egyik kulcsa lehet a stratégiai befektető. A hosszú távú fejlődéshez elengedhetetlen az új piacok meghódítása vagy az új technológiák kiépítése, ami esetleg friss tőkét is jelenthet egy magyar kis-és középvállalkozás számára. Fejlődni persze mindig lehet önerőből, de ha a fejlesztések költségét és idejét vesszük figyelembe, nem minden esetben éri meg. A stratégiai befektetéseknek viszont éppen ez a lényege: kisebb anyagi ráfordítással és alacsonyabb kockázattal lehetséges a vállalkozás piaci pozíciójának erősítése.

Potenciál a német, osztrák, svájci piac számára

A stratégiai partnerség terén érdemes a határon túlra is tekintenie egy magyar kis-és középvállalkozásnak. Jó hír, hogy a német, osztrák és svájci piac jelen gazdasági helyzetben is lát lehetőséget a hazai vállalkozásokban. A szoros gazdasági kötődés, a kiváló infrastruktúra és a magas termelékenység továbbra is vonzó. A termelési szektorban, különösen az autóiparban lévő beruházások számára Magyarország kedvező befektetési környezet. Ráadásul a magyar munkavállalók Európai szinten is jól képzettek, motiváltak, ám munkabérük jelentősen alacsonyabb német társaikhoz viszonyítva - mondta Andreas Reinthaler, az M27 Csoport partnere.
A külföldi közvetlen tőkebefektetések (FDI) magyarországi állománya meghaladja a 71,6 milliárd eurót. A Magyarországon végrehajtott külföldi közvetlen tőkebefektetések állományának legnagyobb része (15,8 milliárd euró, 23,2%) Németországból származik.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 16. 05:58