2022. június 30. csütörtök Pál

Hírek - Növény

Válságban a magyar dísznövényágazat: az egész szezont lenullázhatja a koronavírus

Komoly érvágást okoz a teljes hazai dísznövényágazatnak a koronavírus-járvány, a mérsékelt kereslet hatására ugyanis az éves árbevétel 60-70 százalékától esnek el a termelők és a kereskedők. A válság számos vállalkozást a csőd közelébe sodorhat, hiszen ekkora kiesésnél, vis maior intézkedés nélkül szinte lehetetlen az újrakezdés. Éppen ezért a szakmai szervezet már elkészítette a válságmentő javaslatait, a károk enyhítését célzó intézkedésekről ma tárgyalnak az Agrárminisztérium illetékeseivel.
 
 

Az éves árbevétel mintegy 60-70 százalékáról kell lemondaniuk a hazai dísznövényágazat szereplőinek a koronavírus-járvány miatt - mondta a  Magyar Nemzetnek Orlóci László, a Magyar Díszkertészek Szövetségének elnöke. Hozzátette, mivel a termesztésben és az értékesítésben a tavaszi időszak jelenti a főszezont, komoly érvágást okoz az ágazatnak a világjárvány. A szakember szerint a mostani válság számos vállalkozást a megszűnés veszélyével fenyeget. Mivel a legtöbbnek nincs tartaléka, ezért egy 60-70 százalékos kiesés a biztos csődöt jelenti, az újrakezdés – vis maior intézkedés nélkül – szinte kizárt.

A szövetség felmérése szerint az ágazat éves bevétele 465,2 milliárd forintot, ebből az árudák és virágboltok forgalma mintegy 280 milliárd forintot tesz ki. Az elnök szerint a nagyobb kertészeti árudákban és virágboltokban alig van forgalom, csupán a kisebb boltokban, illetve közvetlenül a termelőknél találkozni vásárlókkal. Holott ebben az időszakban a korábbiaknál is fontosabb lenne, hogy az otthonukban ragadt emberek értelmes kikapcsolódást találjanak. – A kertészkedés – akár a kiskertben, akár a balkonon – nemcsak fizikailag, hanem mentálisan is hasznos elfoglaltságot jelent. Épp ezért a szövetség hamarosan kampánnyal szeretné népszerűsíteni az otthoni kertészkedést.

A kiskereskedők és a termelők mellet a szaporítóanyagok forgalmazásával foglalkozó cégek is komoly bajban vannak. A megrendelt áruk már a raktárakban állnak, több száz millió forintos tételben. 

Ha a nagykereskedő nem tudja eladni a termékeket, abba minden valószínűség szerint belebukik a vállalkozása. Ha ez így lesz, akkor a következő évben vagy alapanyaghiány lép fel, vagy nagyon drága lesz a szaporítóanyag

– fogalmazott a szövetség elnöke. Majd megjegyezte: ha a hazai termesztés és kereskedelem padlóra kerül, akkor azonnal ellepi a piacot a külföldi áru, holott jelenleg a legtöbb egynyári és évelőnövény, valamint faiskolai áru hazai termelőktől, magyar munkaerő által kerül a piacra.

A mostani válság nem hazai jelenség, Hollandiában is hegyekben áll a rothadó virág a csarnokokban. A holland kormányzat azonban a magyar agrárkárenyhítési rendszerhez hasonlóan fenntart egy vis maior alapot, amelyből a termelők és a kereskedők is részesülhetnek. Itthon a virágpiac szereplőinek nincs ilyen védőhálójuk, ráadásul a hazai biztosítók nem is kötnek ilyen jellegű szerződéseket, így az ágazat kiszolgáltatott helyzetben van. 

Napok óta azon dolgozunk, hogy felmérjük az esetleges károkat és azok gazdasági hatásait, valamint kidolgozzuk azokat a javaslatokat, amelyek enyhíthetik az ágazatban működő vállalkozások veszteségeit

– fogalmazott ­Orlóci László.

Első lépésként a piaci szereplők összefogásának köszönhetően azokat a virágokat, amelyeket nem tudnak értékesíteni, elkezdték szétosztani az áldozatos munkát végző egészségügyi és segélyszervezeti dolgozók között. A kommunikáció az ágazati szereplők között és a döntéshozókkal is folyamatos. Vasárnap válságtanácskozást tartott a szervezet, a szövetség elnöke tegnap a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökével egyeztetett, ma (03.26.) pedig a szövetség az Agrárminisztérium elé terjeszti az ágazat helyzetét összegző és a szervezet javaslatait tartalmazó dokumentumot.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben