2021. április 15. csütörtök Anasztázia, Tas

Hírek - Növény

Változékony időben kezdődhet a repcevetés

Ezen a héten több időjárási front is súrolja majd hazánk térségét, ezek lényeges változást és jelentős csapadékot azonban nem hoznak. A hét végére várható erősebb felmelegedés, vasárnap azonban már egy markáns frontrendszer érkezhet. A múlt hét végi esők utáni nagyrészt száraz időben el lehet majd végezni az aktuális munkákat.
 
 

Az elmúlt hét közepén jellemző nyári melegek után (a maximum hőmérsékletek sokfelé a 30 fokot is meghaladták) a hét végére hullámzó frontrendszer érkezett a Kárpát-medence térségébe, mely drasztikusan lehűtötte a levegőt (a maximumok már 20 fok alatt maradtak) és az ország nagyobb részére jelentős csapadékot hozott.

Többnyire 15 és 30 milliméter között alakultak a hétfő reggelig mért csapadékösszegek, de kisebb körzetekben ettől jóval több hullott.

Csenger térségében majdnem 70, Körösladányban csaknem 80 milliméter esett. A nagy csapadék csak helyenként volt annyira intenzív, hogy a talaj ne tudta volna beszívni, és a károkat okozó viharok sem voltak jellemzőek. Csapadék azonban nem jutott az egész országra. Az északnyugati határszél, Csongrád megye, valamint nagyjából a Miskolc-Kisköre-Karcag-Debrecen-Nyíregyháza-Záhony által határolt terület kevesebbet kapott - írja a met.hu.

Augusztusban a kukoricának ideális esetben 100 milliméter csapadékra lenne szüksége, idén ennek többnyire csak a felét, harmadát kapta.

Ehhez azt is hozzá kell venni, hogy az ideális júliusi 100 millimétert is csak kisebb körzetekben kapta meg (döntően a Nyíregyháza-Miskolc-Esztergom-Pécs vonal környezetében), sőt az Alföldön sokfelé csak harmadát, ötödét. A talaj fölső rétege (a lehullott csapadékmennyiségtől függő vastagságban) az ország nagyobb részén nedves, sokfelé sáros, de mélyebben továbbra is vízhiány van.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től északon 1200-1300, délkeleten 1400-1500 foknapnyi hőösszeg gyűlt össze. Ezek nagyjából 200 foknappal az átlag fölötti értékek. Nyíregyháza és Kaposvár hőösszegei jóval az átlag fölött, és főleg a délnyugati országrészben a tavalyi értéket is meghaladóan járnak.

A meteorológiai portál legfrissebb vegetációs index (NDVI) térképei szerint egyre kevésbé "zöld" az ország. Beérett a napraforgó, sokfelé már a kukorica is, és vannak területek, ahol a repcemag is a földben van. Ezek a részek barnás színnel jelentkeznek. A gyümölcsösökben is csökken a fotoszintetizáló zöld tömeg mennyisége. Az NDVI két időlépcső között, vagyis 8 nap alatt bekövetkezett változásának térképe szerint a legnagyobb csökkenés a Dunántúl keleti felén és az Észak-Alföldön következett be. Ez részben a korábban vázolt fenológiai folyamatoknak, részben az átlagosnál kevesebb csapadéknak a számlájára írható.

A következő napokban felhősebb és naposabb időszakok és területek is várhatók, szórványosan valószínű kisebb eső, zápor.

Nagyobb mennyiségű, tartós csapadék azonban nem valószínű. A hűvös éjszakák után többnyire kevéssel 20 fok fölé emelkedik a hőmérséklet, inkább csak szerdán a déli területeken várható ettől melegebb. Csütörtökig még többfelé megerősödik a nyugati, északnyugati szél. Szombattól aztán feltámad a délies szél, így a hét végére emelkedik a hőmérséklet, és 25 fok körüli maximumok várhatók. Vasárnaptól megnövekszik majd a záporok, zivatarok kialakulásának esélye. A levegő páratartalma éjszakánként sokfelé 80 százalék fölé emelkedik, napközben azonban országszerte 50 százalék alá csökken. A talaj hőmérséklete 20 fok körül alakul majd a héten.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu