Változnak az igények: ezek a napraforgóhibridek hódíthatnak

agrarszektor.hu
További piacokat hódíthatnak maguknak a magas olajsavtartalmú napraforgóhibridek, mert világszerte növekszik az igény az ilyen növényekből nyert olajok iránt. Ennek hátterében az áll, hogy a fogyasztók egyre tudatosabban keresik az egészséges összetevőjű élelmiszereket. A hazai napraforgó-vetőmag piacon vezető szerepet betöltő Syngenta szerint a magas olajsavtartalmú napraforgók hazai vetésterülete megduplázódhat az idén.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Jelentősen növekedhet az Európai Unióban az élelmiszeripari igény az úgynevezett magas olajsavtartalmú napraforgó-hibridek iránt - tájékoztatta az agrárszektor.hu-t a Syngenta. Ennek legfőbb oka, hogy az új élelmiszerjelölési előírások szerint minden növényiolaj-alkotóelemet fel kell tüntetni a termékek címkéjén. Így a fogyasztók pontosan tájékozódhatnak arról, hogy az élelmiszerek milyen összetevőkből állnak. Az általános jelölési előírások már 2014. december 13-tól kötelezők, akik viszont eddig nem használtak tápanyag-összetételre vonatkozó címkéket, legkésőbb 2016. december 31-ig teljesíteniük kell az új követelményeket.


MTI-fotó: Faludi Imre

A jelölési változtatások összefüggnek azzal, hogy a vásárlóknak is egyre fontosabb az egészséges életmód, ezért tudatosan keresik az egészséges összetevőjű élelmiszereket. Korábban a feldolgozóipar a pálmaolajat részesítette előnyben a kedvező ára miatt, de az egészségre és környezetre gyakorolt negatív hatás ma már népszerűtlenné teszi az ilyen összetevőt tartalmazó termékeket. A feldolgozóipar ezért keresi azokat a lehetőségeket, amelyekkel a pálmaolajat helyettesítheti, és az egyik megoldást a magas olajsavtartalmú napraforgók adhatják. Ezek olaja tovább eltartható, magasabb hőfokra hevíthető, a felhasználásukkal készített ételek pedig - például koleszterincsökkentő diéták részeként - egészségesebbek.

Az előrejelzések szerint a magas olajsavtartalmú napraforgók vetésterülete tíz éven belül akár egymillió hektárral is bővülhet világszerte. A növekedésben Magyarország is kiveheti a részét, mivel nálunk a termelési adottságok kedvezők és a feldolgozóipar is helyben van. A hazai gazdálkodók tavaly több mint 600 ezer hektáron vetettek napraforgót, és a teljes vetésterület csaknem 60 százalékán Syngenta hibrideket termeltek, így a cég vezető szerepet tölt be a magyar piacon.

A hazai napraforgó-terület az idén várhatóan növekszik tavalyhoz képest, de a vetést még befolyásolhatja, hogy a belvizes területek mikorra száradnak fel. Az előrejelzések szerint a magas olajsavtartalmú napraforgók területe legalább a kétszeresére bővül az elmúlt évi 70 ezer hektárról, mivel a felvásárlási ár továbbra is magasabb. Az ilyen hibridek termesztése extraráfordítást nem igényel, de a gazdálkodóknak ügyelniük kell arra, hogy a vetésnél, a betakarításnál, a szárításnál és a raktározásnál ne keveredjenek a hagyományos napraforgókkal.

A Syngenta az idén megújult portfóliójával, 15 napraforgóhibridet értékesít a hazai gazdálkodóknak, és új szegmensekben is belépett a piacra. A Clearfield Plus hibrideknek az új technológia (Bacardi CLP és Neostar CLP) megerősített imidazolinon toleránciát és magas terméspotenciált biztosít. Az úgynevezett Express technológiát választó termelők a Sumiko HTS-t és a Subaro HTS-t használhatják. Kiemelkedő termőképesség jellemzi a cég további új, magasolajsavas, imidazolinon toleráns hibridjeit (SY Excellio,SY Experto, Talento).

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03