Változó körülmények - alkalmazkodó napraforgóhibridek (x)

agrarszektor.hu
A SAATEN-UNION portfóliója 2020-ban több szegmensben is bővül, egyebek mellett megoldást kínálva a dikvát hatóanyag kivonására.

Már évek óta stabil piaci pozícióval, 5 százalék körüli részesedéssel rendelkezik a SAATEN-UNION a magyarországi piacon. Következetes nemesítői munkájának köszönhetően új, korszerű napraforgóhibridekkel járul hozzá a termelők által elért, figyelemre méltó eredményekhez.

A magas olajsavas (HO) napraforgó termesztésében gondolkodó partnereink számára ajánljuk DUET CL (HO) és SUNTEC CL (HO) középkorai napraforgóinkat. A DUET CL (HO) korai érésű, kórokozókkal szemben jó ellenálló képességgel rendelkezik, és kiemelkedő toleranciát mutat az alternáriával, Machrophominával és peronoszpórával szemben. Jó stressztűrő képességű, nagyfokú termésstabilitást mutató genotípus, amely mérsékelten sűríthető, közepes növénymagasságot hozó, gyengén bókoló és jól kezelhető állományt fejleszt. A hibridet rövid tenyészideje és jó betegség-ellenállósága alapján akár megkésett vetésekhez is ajánljuk.

A SUNTEC CL (HO) kedvező agronómiai tulajdonságainak köszönhetően az egész országban termeszthető. A hibrid mérsékelten sűríthető, állománya közepesen magas, gyengén bókoló és jól kezelhető. Intenzitásnövelésre nagyon jól reagál. Megfelelő körülmények között egészséges, jó állóképességű állományt képez, amely gyors ütemben érik, és joggal várhatunk tőle nagy termést és magas olajsavtartalmat.

A SAATEN-UNION lépést tart a napraforgópiac változásaival, így új herbicidek megjelenése miatt olyan hagyományos gyomirtást igénylő napraforgókat is beemelt portfóliójába, melyek anyacégünk több leányvállalatánál már évek óta bizonyítanak. A magas olajsavas, hagyományos gyomirtású szegmens új tagja a MARVEX HO, mely korai virágzású és érésű, kiemelkedő olajsavtartalmat produkáló napraforgóhibrid. Alacsony típusának és enyhén bókoló tányérállásának köszönhetően gyakorlatilag a betakarításig nagyon jól kezelhető állományt képez. Koraiságából adódóan az állományszárítás elmaradása sem késlelteti a betakarítást. Magas terméspotenciálját főleg intenzív gazdálkodásban tudja realizálni.

Az ALEXA SU és a DAVERO SU cégünk szulfonil-urea-rezisztens napraforgó-kínálatának következő generációja. Az ALEXA SU középkorai, linolsavas hibrid, kompakt, alacsony habitusú, amihez bókoló tányérállás társul. Az alacsony, homogén növényállományt könnyedén képesek kezelni a kisebb gépparkkal dolgozó gazdaságok is, ráadásul koraiságának köszönhetően nem szükséges deszikkálni. Szádorrezisztenciája mellett (A-E) jó lisztharmat-, fóma- és szklerotínia-ellenállósággal rendelkezik.

A DAVERO SU középérésű linolsavas hibrid, középmagas, bókoló tányérállású, kifejezetten homogén állományt nevel. Jó kompenzációs képességének köszönhetően sűrítése nem szükséges, így 52-55 000 tő/ha-os vetéssűrűséggel ajánljuk, intenzív gazdálkodási körülmények közé. Az ALEXA SU-hoz hasonlóan jó a szádorrezisztenciája és a betegség-ellenállósága.

A linolsavas (LO), imazamox-ellenálló (CLHA PLUS) napraforgóhibrid-kínálatunk már jól ismert tagja a kifejezetten korai SURPRISE CLP, amely mellett újdonságként kínáljuk a CARRERA CLP és a MARGARET CLP hibrideket. Hazai környezetben mindkét napraforgó remek eredményekkel áll helyt, ráadásul kiváló agronómiai tulajdonságokkal rendelkezik.

A CARRERA CLP középérésű, középmagas, közepesen bókoló, gyors kezdeti fejlődési erélyű, erős, vegetatív jellegű új napraforgóhibrid, mely a legtöbb termesztési körülménnyel megbirkózik, és attól függetlenül kimagaslóan teljesít. Jó a betegség-ellenállósága, és oro5-szádorrezisztenciája is védi (A-E), aminek köszönhetően a CLP-szegmensben 2016-ban és 2017-ben is kiemelkedően szerepelt az IKR Agrár Kft. országos kísérleteiben.

A MARGARET CLP középkései, magasabb típusú új napraforgónk, amely bókoló jellegének köszönhetően a madárkárnak jól ellenáll, viszont könnyen betakarítható. A hibridnek nem okoznak gondot az eltérő környezeti feltételek, így nagy biztonsággal, kimagasló terméspotenciállal termeszthető az ország minden területén. Tőszámkísérleteink alapján a MARGARET CLP vetéssűrűségét nagyon jó kompenzációs képességének köszönhetően érdemes a megszokotthoz képest 10%-kal mérsékelni. A napraforgó-betegségekkel szemben kimagasló ellenállóságot mutat, és oro5-szádorrezisztenciája (A-E) is védi.

A DRIVER CL a már szinte hagyományosnak mondható, rendkívüli szárszilárdsággal rendelkező Clearfield-napraforgóhibridek - PARAISO 102 CL, SURIMI CL - mellé érkezett 2019-ben, és az idei évben bizonyította létjogosultságát a hazai napraforgó-termesztésben. A DRIVER CL középkorai, közepesen magas, gyengén bókoló jellegű, kifejezetten homogén állományt nevelő, letisztult habitusú új Clearfield-napraforgóhibrid, melyre ugyanúgy jellemző a magas olajtartalom, mint portfóliónk korábbi tagjaira. Kifejezetten egészséges típus, amelynek stabilan magas a terméspotenciálja, így használatát bátran javasoljuk extenzívebb termesztési körülmények között, akár ott is, ahol más hibridek nem vagy csak gyenge termésszinten boldogulnak.

A POKORA középkései, linolsavas új napraforgóhibridünk, mely hagyományos gyomirtási technológiával termeszthető. A hibrid magas állományt nevel, tányérállása bókoló típusú, amihez jó szárstabilitás társul. Vetését közepesen sűrítve (55-58 000 tő/ha) ajánljuk. Terméspotenciálja és évjárat-stabilitása kiemelkedő, hiszen kísérleteinkben éréscsoportjában több éven keresztül a legjobbak között szerepelt. A POKORA nagyon jó Phoma- és Phomopsis-ellenállósággal, valamint szádorrezisztenciával (A-F) is rendelkezik.

Korai érésű napraforgóink, mint a DUET CL (HO), MARVEX (HO), SURPRISE CLP és az ALEXA SU, biztonsággal takaríthatók be deszikkálás nélkül is. Ennek különös jelentősége lesz 2020-tól, amikor a dikvát hatóanyag állományszárításra történő felhasználásra már nem lesz engedélyezett. Erre azért is fontos fokozottan ügyelni, mert gyakran találkoztunk olyan helyzettel, amikor a napraforgótábláink őszi felgyomosodása miatt kényszerűségből is az állományszárítás volt a végső megoldás. Ne feledjük, hogy 2020-tól kezdődően még nagyobb figyelmet kell fordítaniuk a gazdáknak a gyomirtószer-forgalmazók technológiai ajánlásainak betartására, területeik kultúrállapotának javítására.

Évről évre frissülő kínálatunkkal igyekszünk partnereink magas elvárásainak eleget tenni. Előttük nyitva áll az a lehetőség is, hogy cégünk egyedülállóan széles vetőmagkínálatával tervezzék meg egész éves vetésforgójukat, így biztosítva a magas minőség mellett az egyszerűbb adminisztrációt is.

Marsai Viktor
termékfejlesztő
SAATEN-UNION Hungária Kft.
www.saaten-union.hu


(X)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 19. 09:43