Váratlan lépést tett Ukrajna: betiltották az ország műtrágya exportját

Váratlan lépést tett Ukrajna: betiltották az ország műtrágya exportját

agrarszektor.hu
Az ukrán mezőgazdasági minisztérium gyakorlatilag betiltotta a nitrogén-, foszfor-, kálium- és komplex műtrágyák exportját a hazai műtrágyapiac támogatása érdekében. Az orosz invázió hatására Ukrajna több más mezőgazdasági termék exportjában is súlyos korlátozásokat vezetett be, ilyen a búza, a kukorica vagy a napraforgóolaj. A következő hetekben a gazdálkodók valószínűleg csökkentik a napraforgóval, repcével és kukoricával vetett területeket, és helyettük hajdinával, zabbal és kölessel vetnek be több területet.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Egy szombati közlemény szerint Ukrajna betiltotta az ország műtrágya exportját - írja a Portfolio. A lépés azután jött, hogy Ukrajna az orosz invázió hatására számos más mezőgazdasági termék (pl. a búza, a kukorica, napraforgóolaj) exportjában súlyos korlátozásokat vezetett be, és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken azt hangsúlyozta, hogy a háború ellenére az országnak a lehető legtöbb növényt el kell vetnie idén tavasszal. Az ország mezőgazdasági termelői szakszervezete azt közölte a minap, hogy ezekben a hetekben a gazdálkodók valószínűleg csökkentik a napraforgóval, repcével és kukoricával vetett területeket, helyette gabonafélékkel - hajdina, zab és köles - vetnek be több területet.

Ukrajna, a világ legnagyobb napraforgóolaj-exportőre és az invázió előtt azt jósolta, hogy több mint 60 millió tonna gabonát, ebből 33 millió tonna kukoricát és 23 millió tonna búzát tud exportálni a 2021/22-es július-júniusi szezonban. A háború kitörése előtti napig, azaz február 23-ig a mezőgazdasági minisztérium adatai szerint ebből Ukrajna 43 millió tonna különféle gabonát exportált.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ahogy az Agrárszektor korábban megírta, Ororszország több mint egy hete megtette már ezt a lépést, és felfüggesztették az ország műtrágya exportját. A drasztikus döntés mögött az áll, hogy az orosz-ukrán háború kirobbanásával több nagy szállítmányozó cég is felfüggesztették oroszországi tevékenységüket, vagyis a leginkább konténerekben szállított műtrágyát nem tudták és nem tudják most se eladni az orosz termelők. Az export felfüggesztése erre a döntésre adott válaszreakció lehet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?