Váratlan viharok csaphatnak le a héten

agrarszektor.hu
Péter-Pál napja hagyományosan az aratás kezdete, ugyanakkor a sok munka ellenére sokfelé az országban nem mentek ki ezeken a napokon a földekre a nagy viharoktól, jégtől, és villámcsapásoktól félve. A jeles nap idén sem hazudtolja meg önmagát, a met.hu legfrissebb számításai szerint ugyanis a hét első felében alapvetően száraz, kánikulai meleg után a hét közepétől zivatarok, majd a hét végére hűvösebb légtömegek érkeznek fölénk. Kedden és szerdán csak néhol, csütörtökön már többfelé várható zápor, zivatar. A hét végén többfelé hullott jelentős csapadéknak azonban területi átlagban nem nagyon lesz folytatása, pedig nagy a hiány, és szükség lenne rá.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A meleg, és a többször is károkozó zivatarokkal járó időjárás uralkodott térségünkben az elmúlt napokban. A csapadékra nagy szükség volt, de a jég, a viharos szél, a felhőszakadás sokfelé nagy pusztítást végzett. Míg pénteken kisebb, nagyon heves, gyorsan vonuló, kevés csapadékot adó, de nagy károkat okozó zivatarcellák voltak a jellemzőek, addig vasárnap nagyobb méretű és széles területen is nagy csapadékot adó rendszerek alakultak ki.

A legsúlyosabb csapadékhiánnyal küzdő területek, főleg a Dunántúlon és a Duna-Tisza közén 15-40 milliméter csapadékot kaptak. Az ország délkeleti része, illetve az Északi-középhegység térsége azonban kimaradt a hét végi csapadékból.

Bár a csapadékot bőven kapó részeken a talaj felső rétegei átnedvesedtek, még az átlaghoz képest is sok a csapadékhiány. Ahol a jég nem verte el, ott a csapadék a kukorica és a napraforgó számára sokfelé szinte az utolsó pillanatban érkezett, ugyanakkor a kalászosok és a repce betakarítását hátráltatja, és minőségromlást okozhat. A talaj hőmérséklete a felső 20 centiméteres rétegben országszerte jóval 20 fok fölött alakul, ez szerdáig tovább emelkedik, azonban a hét második felében csökkenni kezd majd - írja a met.hu.

Keddre csaknem az egész országra figyelmeztetést adtak ki
Mára viszont a tartós hőség veszélye miatt négy északkeleti megye kivételével az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). A mai napon a középhőmérséklet az északi hegyvidék térségét leszámítva már sok helyen elérheti a 25 fokot is. A tartós hőség veszélye miatt Budapestre, valamint Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére adták ki az elsőfokú figyelmeztetést. Az előrejelzés szerint ma több órára kisüt majd a nap, ugyanakkor az Északi-középhegységben és a nyugati határnál előfordulhatnak futó záporok, vagy egy-egy zivatar. A legalacsonyabb hőmérséklet 14-20, a legmagasabb pedig 29-34 fok között valószínű. Szerdán tovább erősödik majd a kánikula, akkor akár 37 fokig is melegedhet a levegő.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszegek északon és a nyugati határszélen 500 foknap körül, az ország déli felén pedig többnyire 560 foknap körül alakulnak. Nyíregyháza és Kaposvár hőösszegei jóval az átlag fölött, a tavalyi értékek körül járnak.

A meteorológiai portál legfrissebb vegetációs index (NDVI) térképén nyomon követhető a talaj kiszáradásával együtt a növényzet száradása, illetve az is, hogy a kukorica és napraforgó sokfelé megrekedt a fejlődésben, valamint a kalászosok és a repce érése is. Egyre nagyobb a különbség az erdők-ültetvények és a legelők-szántók között.

Szerdáig fokozódik a hőség, akkor helyenként 35 fok fölött alakul majd a csúcshőmérséklet. A csütörtökre érkező hidegfront még csak pár fokkal, a szombati viszont már látványosan mérsékli majd a meleget. A leghűvösebbnek a szombat ígérkezik, akkor 20-25 fok között valószínű a maximum. Kedden és szerdán néhol, csütörtökön többfelé várható zápor, zivatar. Területi átlagban nagyobb mennyiségű csapadék nem valószínű, de ismét előfordulhatnak károkozó kísérőjelenségek.

Szombaton sokfelé várható eső, zápor, zivatar, ekkor lehet nagyobb csapadékra számítani.

Egész héten meglehetősen szeles idő ígérkezik, csütörtökön és pénteken akár viharossá is fokozódhat a délnyugati szél.

A levegő páratartalma szombatig a csapadékos időszakokat leszámítva nagyrészt nagyon alacsonyan alakul. Inkább csak az esőt követően, valamint éjjel lehet 80 százalék fölött. Napközben lecsökken, sőt délutánonként ismét várható légköri szárazság, vagyis 30 százalék alatti páratartalom és 30 fok fölötti hőmérséklet. A magas napállás és az erős UV-B sugárzás miatt perzselés is előfordulhat.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02